'Meer dan genoeg mogelijkheden'

Milieudefensie in cassatie tegen uitspraak klimaatzaak Shell

·Aangepast:
© ANPMilieudefensie in cassatie tegen uitspraak klimaatzaak Shell
RTL

Milieudefensie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat in november bepaalde dat Shell de CO2-uitstoot niet met 45 procent hoefde te verminderen. De milieuclub wil dat de Hoge Raad nog een keer naar de zaak kijkt.

In 2021 bepaalde de rechtbank dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent moest verminderen ten opzichte van 2019. Het gerechtshof ging hier eind 2024 bij een hoger beroep niet in mee. 

De rechter erkende dat Shell een 'zorgvuldigheidsplicht had' en dat het bedrijf dus de uitstoot moest verminderen, maar wilde geen concreet percentage opleggen.

Oordeel hof

Ook staat voor het hof niet vast dat een reductieverplichting voor Shell wereldwijd een positief effect zou hebben op het tegengaan van klimaatverandering. Als Shell bijvoorbeeld minder olie en gas zou gaan doorverkopen die door andere bedrijven uit de grond zijn gehaald, dan zouden andere bedrijven in dat gat kunnen springen.

Milieudefensie heeft de afgelopen maanden de tijd genomen om de uitspraak te bestuderen. Directeur Donald Pols en advocaat Roger Cox zien 'meer dan genoeg mogelijkheden' om Shell een concrete reductieplicht op te leggen, stellen ze in een persbericht.

Shell wint hoger beroep spraakmakende klimaatzaak, vorderingen Milieudefensie verworpen
Lees ook

Shell wint hoger beroep spraakmakende klimaatzaak, vorderingen Milieudefensie verworpen

Het gerechtshof oordeelde bijvoorbeeld dat er geen wetenschappelijke overeenstemming is over een precieze reductie-eis. 

Pols: "We zien niet in waarom de rechter bij twijfel dan helemaal géén reductiepercentage oplegt, terwijl het Hof tegelijkertijd oordeelt dat Shell een gevaar is met zijn uitstoot. Mensen hebben het recht om te worden beschermd tegen een inbreuk op hun rechten."

Urgenda-arrest

Er is daarnaast 'voldoende juridische basis om de uitspraak concreter én sterker te maken', meent advocaat Cox. Hij wijst op een rechtszaak van actiegroep Urgenda tegen de Nederlandse overheid. Urgenda vond dat Staat meer moest doen in de strijd tegen klimaatverandering. 

De Hoge Raad bepaalde dat de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met 25 procent moest dalen ten opzichte van 1990. Een doel dat werd gehaald. En als het aan Milieudefensie ligt, krijgt Shell ook een concreet doel opgelegd.

Het kan nog wel even duren voordat er een oordeel is, want cassatiezaken kunnen lang duren.

Klanten van Shell

Nooit eerder werd een individueel bedrijf gedwongen om zijn CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Maar dat lukte in eerste instantie in deze zaak wel. Het ging onder meer om de uitstoot die uit de schoorstenen van de Shell-fabrieken komt. 

Maar wat de uitspraak pikant maakte: Shell moest niet alleen zijn eigen uitstoot verlagen, maar ook die van zijn klanten, die alle olie en gas van Shell kopen. Dat zijn dus ook alle automobilisten die tanken bij Shell.

Eind 2024 bepaalde het gerechtshof dus dat Shell de uitstoot wel moest verlagen, maar de rechter hing hier geen vast percentage aan. Tegen dat besluit gaat Milieudefensie nu in cassatie.

Milieudefensie was geraakt door de uitspraak van de rechter, zie je in de video.

Lees meer over
ShellMilieudefensieKlimaatKlimaatverandering