Ontslag op staande voet voor man die op kosten van de baas koopzegels spaarde

Een man die bij Albert Heijn voor 1700 euro aan koopzegels kocht met geld van zijn werkgever, is op staande voet ontslagen. Volgens de man wist hij niet dat zijn werkgever voor de zegels betaalde. De rechter gelooft hem wel, maar geeft toch groen licht voor het ontslag. De werknemer had beter moeten weten.
De man werkte sinds de zomer van 2022 bij een cateringbedrijf, waarvoor hij onder meer inkopen deed voor de keuken. Bij het afrekenen van de inkopen bij Albert Heijn scande de man zijn persoonlijke bonuskaart en kocht hij ook koopzegels.
Klanten van Albert Heijn kunnen per bestede euro voor tien cent een zegel kopen. Een vol spaarboekje met 490 zegels kunnen zij inwisselen voor 52 euro, ofwel met drie euro winst.
1800 euro winst
De inkoper liet de aangeschafte koopzegels betalen door de werkgever, maar hij gebruikte ze voor de aanschaf van privéboodschappen. Omdat de werknemer grootschalig voor het cateringbedrijf inkocht, kon hij in negen maanden tijd 1700 euro aan koopzegels incasseren. Inclusief de premie streek hij zo ruim 1800 euro op.
Nadat de werkgever dankzij een nieuwe, oplettende boekhouder had ontdekt dat de werknemer koopzegels kocht op kosten van de baas, werd de man afgelopen september op staande voet ontslagen.
'Gratis koopzegels'
De werknemer stelde dat er sprake was van een onterecht ontslag en stapte naar de rechter. Daar zei de man dat hij nooit had geweten dat er voor de koopzegels moest worden betaald. Hij zou hebben gedacht dat het om een gratis spaarsysteem ging, zoals Airmiles of Eftelingzegels. Voor de rechter eiste hij zijn baan niet terug, maar claimde wel ruim 17.000 euro aan ontslagvergoedingen.
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland blijkt dat de kantonrechter in Haarlem wel gelooft dat de man mogelijk niet wist dat zijn werkgever opdraaide voor de betaling van de koopzegels.
Niet bewust
Daarbij speelde onder meer een rol dat de aanschaf van koopzegels was 'aangezet' in de app van Albert Heijn, waardoor niet bij iedere transactie een bewuste handeling nodig was om koopzegels te kopen.
Toch is de man terecht ontslagen, stelt de rechter. "De man realiseerde zich niet dat hij zijn werkgever benadeelde, maar had zich dat wel móeten realiseren", aldus de uitspraak.
Hogere bedragen
Hij had dat volgens de rechter in de eerste plaats simpelweg kunnen weten omdat de zegels koopzegels heten. Ook had hem moeten opvallen dat het afgerekende bedrag steeds 10 procent hoger was dan het genoemde sub-bedrag van de boodschappen.
Het is slecht voor te stellen dat de werknemer dat niet één keer heeft gezien, denkt de rechter. Te meer omdat de werknemer aangaf dat hij ook bij zijn persoonlijke boodschappen koopzegels kocht.
Geen ontslagpremies
Ook het argument van de werknemer dat het cateringbedrijf eerder had moeten ontdekken dat er iets niet klopte, werd van tafel geveegd. De werkgever verwerkt duizenden bonnen per jaar, en de kantonrechter vindt het begrijpelijk dat niet elke bon gedetailleerd wordt gecontroleerd.
De man moet dus vertrekken, en kan fluiten naar de door hem geëiste 17.000 euro aan ontslagvergoedingen. Omdat het ontslag aan zijn eigen gedrag te wijten is, heeft hij ook geen recht op een uitkering.
Schadeclaim cateraar
Het enige lichtpuntje voor de werknemer was, dat de extra schadeclaim van bijna 4500 euro die de werkgever had ingediend, door de rechter niet werd toegewezen. Zijn advocaat kon vanochtend nog geen toelichting op de uitspraak geven, omdat hij dat eerst wilde overleggen met zijn cliënt.
De advocaat van de werkgever zegt tevreden te zijn met de uitspraak. "Dat werknemers op deze manier Airmiles of Eftelingpunten zouden sparen, zou nog tot daaraan toe zijn. Maar hier was het evident dat dit niet door de beugel kon. Dat de man niet wist dat er voor de koopzegels werd betaald, vonden wij ook ongeloofwaardig. De 1700 euro zijn verrekend met zijn salaristegoed."
Nederlanders sparen wat af. Via koopzegels, maar ook op 'normale' wijze via een spaarrekening. Maar hoeveel spaargeld is genoeg? We leggen het uit in de video.