Noodfonds krijgt vervolg

Er komt toch compensatie voor mensen met een hoge energierekening

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANPEr komt toch compensatie voor mensen met een hoge energierekening
RTL

Goed nieuws voor consumenten met een hoge energierekening en een laag inkomen. Er komt tóch financiële steun via het Tijdelijk Noodfonds Energie. De overheid, energieleveranciers en netbeheerders betalen mee. Er is 60 miljoen euro beschikbaar.

Halverwege december 2024 klapten de onderhandelingen tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de energiesector. Wie moet welk deel van de kosten gaan betalen? 

De energieleveranciers zien liever een structurele oplossing voor het verlagen van de energierekening door woningen te isoleren en mensen te helpen met energie besparen. 

Geen hulp voor minima: overleg over Tijdelijk Noodfonds Energie geklapt
Lees ook

Geen hulp voor minima: overleg over Tijdelijk Noodfonds Energie geklapt

Derde jaar compensatie

Het is dit jaar het derde jaar op rij dat er compensatie komt voor huishoudens met een hoge energierekening en een smalle portemonnee. En de nood is hoog. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden weer flink gestegen.

Zo ook bij Judy Borst, die leeft van een uitkering en zich blauw betaalt aan energiekosten. Haar oude huurhuis heeft nog enkel glas, zo zie je in onderstaande video.

Afgelopen twee jaar is er veel gebruik gemaakt van de compensatieregeling. In 2023 ontvingen zo'n 50.000 huishoudens gezamenlijk 43,7 miljoen euro aan steun. In 2024 kregen bijna 111.000 huishoudens een gemiddeld bedrag van 97 euro per maand. Zowel de overheid als de energiebedrijven betaalden hieraan mee. 

In 2025 lapt de overheid zo’n 60 miljoen euro. De energieleveranciers en, voor het eerst, de netbeheerders betalen mee aan de uitvoeringskosten. Daar zou volgens ingewijden zo’n 10,5 miljoen euro mee gemoeid zijn.

De energieleveranciers weten welke mensen een hoge energierekening hebben, en kunnen gericht steun verlenen aan mensen die compensatie nodig hebben.

Staatssteun

De overheid mag deze uitvoeringskosten niet voor haar rekening nemen, omdat Brussel dat ziet aan ongeoorloofde staatssteun. En het is geen optie om mensen hun compensatie te laten terugbetalen. De partijen zijn er onderling uit. De regeling geldt voor één jaar.

Jurgen Nobel, staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was bij het verlaten van de Ministerraad "optimistisch en positief gestemd". "Het lijkt er positief uit te zien. Ik moet de brief van de netbeheerders nog lezen", zegt hij. Maar de netbeheerders zouden een bijdrage willen leveren aan het noodfonds. 

Structurele oplossing

"Nu energieleveranciers voor het derde jaar op rij hun verantwoordelijkheid hebben genomen, is het belang dat de overheid snel werk maakt van een structurele oplossing voor energiearmoede", zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland.

De netbeheerders en energiebedrijven willen dat er een structurele oplossing komt. Ze willen dat de overheid het Tijdelijk Noodfonds Energie omvormt en zich meer gaat inzetten op isolatie en energiebesparing van huishoudens. Dit Energiefonds 2026-2032 en moet gefinancierd worden vanuit EU Social Climate Fund.

Lagere nettarieven

Volgens Theo Scholte, woordvoerder van Netbeheer Nederland zegt: "Alle energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te transporteren over het volle stroomnetwerk." Daarnaast is er overdag veel aanbod van zonnestroom. Als mensen dan hun wasmachine of vaatwasser aanzetten, scheelt dat ook. "Hoe minder we hoeven uit te breiden, hoe lager de investeringen en nettarieven zullen zijn", zegt Scholte.   

 

Lees meer over
EnergieEnergierekening