Stout

Guinness-tekort op St. Patrick's Day: 'Komt mede door spelletje Split the G'

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© William West / AFP / ANP Guinness-tekort op St. Patrick's Day: 'Komt mede door spelletje Split the G'
RTL

Het tekort aan het 'zwarte goud' uit Dublin blijft aanhouden. Het gaat niet om olie uit de Ierse hoofdstad, maar om Guinness-bier. En dat op St. Patrick's Day, de Ierse nationale feestdag die vandaag wereldwijd gevierd wordt en waarbij de nodige drank vloeit. In Nederlandse pubs is de schaarste ook merkbaar. 'Guinnfluencers' dragen bij aan het Guinness-gemis.

"Guinness is populairder geworden onder de jongere doelgroep", vertelt Alwin Mijnes van de Kikvorsch, een groothandel en importeur van speciaalbier, over de aantrekkingskrecht van het bier onder 35-minners.

Dit komt volgens hem onder meer door het spelletje 'split the G'. Bij dit spel moet geprobeerd worden om de laag bier na één slok precies bij het midden (of de opening) van de letter G op het officiële Guinness-glas te krijgen. Het spel krijgt vooral online aandacht en wordt volgens Mijnes door veel vriendengroepen gespeeld. 

Kim Kardashian

Dat realityster Kim Kardashian eerder al met een glas op Instagram poseerde en de populaire zangeres Olivia Rodrigo tijdens een concert in Dublin een T-shirt met de tekst 'Guinness is good 4U' droeg, stimuleerde de (online) populariteit van het biertje dat zwart lijkt, maar volgens de Ierse brouwer zelf robijnrood is. 

Het bier werd mede hierdoor geliefd onder Gen Z'ers en vrouwen, terwijl het volgens de Britse krant The Guardian bekendstond als een drankje voor oude mannen. 

We drinken minder bier, ook daling bij alcoholvrij
Lees ook

We drinken minder bier, ook daling bij alcoholvrij

De aantrekkingskracht leidde in Ierland zelf en in Noord-Ierland niet tot tekorten. In Britse pubs des te meer. Waar de verkoop van bier tussen juli en oktober afnam, steeg de vraag naar bier van Guinness in Groot-Brittannië met 20 procent. Daar was er voor kerst sprake van leemtes in de voorrad. Dat de 'problemen' nu nog steeds niet opgelost zijn, is ook te zien in de Verenigde Staten, Europa en dus ook Nederland. 

"Van de dertig fusten die we bijvoorbeeld bestelden, kwamen er maar twee binnen. Dat is lang niet genoeg", zei een barman van Mulligans Irish Music Bar in Amsterdam voor het weekend tegen het Parool. "We hebben zelfs een batch fusten van Ameland gehaald", zei een medewerker van The Dublin House in Zwolle tegen RTV Oost

Stout

Mijnes herkent deze verhalen. Volgens hem zijn er meer oorzaken die ten grondslag liggen aan de gegroeide vraag naar het bier. Het merk Guinness is dit seizoen de biersponsor van de Engelse Premier League - de beste nationale voetbalcompetitie ter wereld - geworden en is daardoor veel zichtbaarder. Een paar procent extra aan verkochte biertjes heeft volgens hem al veel invloed. 

"Daar komt ook nog eens bij dat stout-bier in zijn algemeenheid populairder is geworden, waardoor mensen in aanraking zijn gekomen met het merk en erachter zijn dat het bier toegankelijker is dan ze zelf denken", vervolgt Mijnes. De biersoort stout kenmerkt zich door de diep donkere kleur. "Zo'n zwart glas bier ziet er om te drinken toch wat moeilijker uit dan een doorzichtig biertje." Nu schrikt de kleur dus minder af. 

Het gebrek aan Guinness zorgt ervoor dat andere 'stout-brouwers' ook goede zaken doen. Zo profiteert ook Murphy's, dat eigendom is van Heineken. 

Dat het Guinness zelf niet lukt om de productie voldoende op te schroeven, komt doordat het bier voor 'ons' volgens Mijnes maar wordt geproduceerd in 1 brouwerij. "In het centrum van Dublin. Het is niet zo dat je even een ketel aanzet en binnen drie weken extra bier hebt." 

Bewust gecreëerde schaarste? 

Hoewel schaarste ook een strategie kan zijn om het merk exclusief en gewild te houden, lijkt er bij Diageo (de eigenaar van Guinness en bijvoorbeeld Johnnie Walker, Smirnoff en Baileys) geen strategie achter te zitten. "De groei is harder gegaan dan men had gedacht, zegt Mijnes. 

"Er wordt hard gewerkt om een nieuwe brouwerij te openen, maar die is nog niet klaar", besluit hij. Het is nog niet bekend wanneer die nieuwe fabriek en andere productielocaties opengaan en hoelang het Guinness-gemis blijft. 

Speciaalbier wordt er net zoals andere producten niet goedkoper op: 

Lees meer over
Bier