We drinken minder bier, ook daling bij alcoholvrij

Vorig jaar daalde de consumptie van bier in ons land met ruim 3 procent. Volgens brouwers komt dat door de verhoging van de bieraccijns en de hogere verbruiksbelasting op alcoholvrij bier. Van die laatste categorie werd ook minder gedronken dan een jaar eerder, dat is voor het eerst.
Bijna 11,2 miljoen liter bier dronken we vorig jaar met zijn allen. Maar ondanks dat het aantal inwoners van Nederland met ruim 200.000 groeide, daalde de totale bierconsumptie met bijna 3,4 procent.
Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Dranken Nederland, waarin onder meer de Nederlandse brouwers zijn verenigd.
Minder pils én minder alcoholvrij
We dronken zowel minder pils, als minder speciaalbier en minder alcoholvrij bier. De grootst klap viel bij biermixen, zoals Radlers. Daarvan dronken we 7 procent minder. Maar dit soort bieren vormt maar een paar procent van de totale hoeveelheid bier die we achterover slaan.
Nog altijd is het vooral pils dat we drinken: bijna acht van de tien biertjes. Daarvan dronken we er wel 3,7 procent minder. Opvallend is dat Nederlanders ook minder speciaalbier (-0,6 procent, zoals dubbel, bockbier en witbier) en minder alcoholvrij bier (-2,7 procent) dronken.
Bieraccijns en verbruiksbelasting
Dat komt volgens de brouwers vooral door de verhoging van de bieraccijns en de verbruiksbelasting. De accijns op bier ging gemiddeld met 8 procent omhoog, voor bier met een hoger alcoholpercentage was de verhoging wat meer, en voor minder sterk bier wat minder.
Daar zou de verkoop van alcoholvrij van moeten profiteren, maar deze kreeg te maken met een bijna verdrievoudiging van de verbruiksbelasting. Jarenlang steeg de consumptie van alcoholvrij bier juist.
Minder in horeca en thuis
Zowel in de horeca (-1,1 procent) als thuis (-4,3 procent) dronken we minder bier. Dat lijkt frappant. De hogere bieraccijns leidt voor een tripel tot een prijsverhoging van zo'n vijf eurocent. Eerder zei Jos Oostendorp van Craft, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen, nog dat die prijsverhoging in winkels twee keer over de kop zou gaan en in de horeca wel vier keer.
Hoe het komt dat de consumptie van bier thuis toch meer daalde dan in de horeca zegt de Stichting Dranken Nederland niet. De Stichting was niet meteen bereikbaar voor commentaar.
Licht herstel eind van het jaar
Overigens was er in het tweede halfjaar een licht herstel van de bierconsumptie in de horeca, waarbij de slechte eerste jaarhelft ten dele werd goedgemaakt. Ook in de thuisconsumptie was er later in het jaar een klein herstel: in december dronken we 0,5 procent meer bier.
Overigens waren er vorig jaar ook biersoorten waarvan we meer dronken. Dat geldt voor bijvoorbeeld alcoholvrij speciaalbier, waarvan de consumptie met meer dan 9 procent toenam.
Ook dronken we meer speciaalbier met een alcoholgehalte van tussen de 0,5 en 3,5 procent. Verder nam de consumptie van blond bier en tripel toe. Een uitschieter was er voor IPA, waarvan Nederlanders 13,6 procent meer dronken.
In deze video zie je dat Nederlandse horeca-ondernemers uitwijken naar Duitse brouwers: