UWV ging al langer de fout in met uitkeringen rond arbeidsongeschiktheid

Bij het berekenen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen door het UWV worden mogelijk al sinds 2020 fouten gemaakt, zo zegt uitkeringsinstantie UWV. Eerder werd alleen nog van 2023 uitgegaan.
Vorige week bleek dat het UWV fouten maakte bij de berekening van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Daardoor kregen mensen die recht hebben op zo'n uitkering in sommige gevallen geen, of een te lage uitkering.
De inflatiecijfers zouden aanvankelijk sinds november 2023 verkeerd zijn doorberekend, maar inmiddels blijkt dat mogelijk al sinds 2020 te gebeuren, zo bevestigt het UWV aan RTL Z, na berichtgeving van het AD en EenVandaag.
Het gaat om berekeningen van het zogenoemde maatmanloon, dat is het loon dat iemand verdiende voordat hij of zij ziek werd. Dit maatmanloon wordt gebruikt voor de berekening van het arbeidsongeschiktheidspercentage.
"We hebben ontdekt dat we geen goed zicht hadden op de kwaliteit en geen goed beeld hadden van de impact van de fouten op mensen", zegt een woordvoerder van het UWV tegen het ANP. Aan het begin van de coronapandemie werden de kwaliteitscontroles bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen afgeschaald.
De bevindingen worden volgens de woordvoerder meegenomen in het lopende onderzoek naar de kwaliteit van de berekeningen van het maatmanloon. De resultaten verwacht hij halverwege april. Dan wordt volgens hem meer bekend over hoeveel mensen door de fouten zijn geraakt, en om welke bedragen het gaat.
Na de eerste resultaten kijkt het UWV naar passende stappen zoals compensatie, meldt de woordvoerder. "We betreuren ten zeerste dat we mogelijk fouten hebben gemaakt die gevolgen kunnen hebben voor een uitkering. Al helemaal als iemand daardoor geen uitkering krijgt."
Uitkering misgelopen
De impact van de fouten kan groot zijn op mensen die de afgelopen jaren voor iets minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard. Zij liepen door de rekenfouten misschien onterecht een gedeeltelijke uitkering mis. Mensen die ten onrechte net onder de 80 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard, hadden misschien een volledige uitkering moeten krijgen.
De rekenfouten komen bovenop de problemen die vorig jaar bekend werden bij de berekening van onder meer de WIA, werkloosheidsuitkering WW en de Wajong. Alleen al bij de WIA zijn tienduizenden mensen door die fouten geraakt.
Eugenie leefde van uitkering, nu vertelt ze studenten over armoede, zie je in deze video: