Eerlijk of niet?

DHL mag niet op de stoep parkeren, PostNL wel: minister krijgt gelijk van rechter

Door RTL Z/ANP··Aangepast:
© ANP/Hollandse Hoogte/ Roel VisserDHL mag niet op de stoep parkeren, PostNL wel: minister krijgt gelijk van rechter
RTL

Bezorgers van DHL krijgen nog steeds geen toestemming om bijvoorbeeld op de stoep of op fietspaden te parkeren. Iets wat ze bij concurrent PostNL wel mogen. De Raad van State oordeelde in hoger beroep dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat een vrijstelling voor bepaalde verkeersregels terecht mocht weigeren.

Dat PostNL die vrijstelling om te parkeren op de stoep wel heeft, komt doordat de overheid dit bedrijf heeft aangewezen als openbare dienst en als uitvoerder van de zogenoemde Universele Postdienst (UPD). Het gaat dan om het bezorgen van brieven, kaarten en pakketjes die consumenten en kleine bedrijven (zonder zakelijk contract met PostNL) aan elkaar sturen. 

Post van grote zakelijke partijen, zoals overheden, banken en de meeste webwinkels, vallen niet onder de UPD. In de wet staat dat de bijbehorende UPD-tarieven voor ieder gelijk en betaalbaar moet zijn. 

Uitspraak

De vrijstelling werd niet verleend aan DHL, omdat de dienstverlening van het Duitse bedrijf 'niet is aan te merken als een openbare of daarmee gelijk te stellen dienst.'

DHL wierp tegen dat de vrijstelling 'in feite' is verleend voor voor alle werkzaamheden van PostNL. Oftewel, de bezorgers van PostNL maken ook gebruik van de vrijstelling wanneer dit niet mag. Oneerlijk, vindt DHL.

PostNL plaatst honderden extra pakketautomaten: 'Kosteneffectiever'
Lees ook

PostNL plaatst honderden extra pakketautomaten: 'Kosteneffectiever'

De Raad van State gaat hier niet in mee: "Uit de bewoordingen van de aan PostNL verleende vrijstelling blijkt dat deze alleen is verleend voor UPD-werkzaamheden", oordeelt de rechter. 

De minister heeft volgens het oordeel bovendien "terecht opgemerkt dat, voor zover PostNL in de praktijk de vrijstelling ten onrechte ook gebruikt voor het verrichten van niet-UPD-werkzaamheden, het gelijkheidsbeginsel niet meebrengt dat de minister voor deze, ook voor PostNL niet toegestane, handelingen aan DHL een vrijstelling moet verlenen". 

Met andere woorden: als de bezorgers van PostNL zich niet aan de regels houden, dan betekent dit niet dat DHL een vrijstelling hoeft te krijgen.

'Teleurstellend' 

DHL vindt de uitspraak 'teleurstellend', laat een woordvoerder aan het ANP weten. Volgens de zegsman valt 95 procent van de pakketten en post buiten de werkzaamheden vanuit de UPD. DHL blijft daarom achter het standpunt staan dat het gelijkheidsbeginsel niet voldoende gehanteerd wordt.

De kern van het gelijkheidsbeginsel is dat 'gelijke gevallen op een gelijke manier' behandeld worden. 

Vrijstelling of niet, postbezorgers werken hard. Zeker rondom de feestdagen, zo zie je in deze video.

Lees meer over
PostNLDHLPost