Voordeel verdwijnt

Huurders willen geen zonnepanelen meer, merken woningcorporaties

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPHuurders willen geen zonnepanelen meer, merken woningcorporaties
RTL

Sociale huurders willen geen zonnepanelen meer op hun dak laten plaatsen. Panelen die er al liggen, willen ze eraf laten halen of laten uitschakelen. Dit hoort de vereniging van woningcorporaties Aedes van veel sociale verhuurders.

Als er plannen zijn voor zonnepanelen peilen woningcorporaties of huurders interesse hebben. "Maar sinds de onduidelijkheid over de salderingsregeling kijken huurders liever de kat uit de boom. Er is minder enthousiasme om zonnepanelen op hun dak te leggen als niet duidelijk is of het ze wat oplevert", zegt hij na berichtgeving hierover in het AD.

Afschaffen salderingsregeling

De salderingsregeling wordt vanaf 2027 afgeschaft. Dankzij die regeling kunnen mensen met zonnepanelen hun stroomopbrengst nu nog wegstrepen tegen hun verbruik. Veel zonnepanelenbezitters vrezen daarom na 2027 minder voordeel van hun panelen.

Terugleveren zonne-energie levert minder op: zo zit dat
Lees ook

Terugleveren zonne-energie levert minder op: zo zit dat

Vereniging Eigen Huis (VEH) meldde vorige week dat de terugverdientijd van zonnepanelen na de afschaffing van de salderingsregeling oploopt naar twintig jaar. Dit bleek uit berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot

Maar ook voor huurders met zonnepanelen kan de afschaffing van deze regeling dus nadelige gevolgen hebben. Veel huurders moeten voor de plaatsing van die panelen namelijk maandelijks iets meer betalen aan de verhuurder, maar dreigen daar na de afschaffing de voordelen van te verliezen.

Huurders

Dat bevestigt ook de Woonbond tegen RTL Z. De bond heeft een peiling laten uitvoeren onder 600 huurders van voornamelijk woningcorporaties. Hieruit blijkt dat in 90 procent van de gevallen de verhuurder ook de eigenaar is van de panelen. Daarvoor betalen hun huurders dan wel per zonnepaneel een vast bedrag per maand.

Voor huurders die zo meer dan 2 euro per maand betalen, heeft het afschaffen van de salderingsregeling nadelige gevolgen. Voor hen kosten de zonnepanelen dan meer dan ze opleveren.

"Van de ondervraagde huurders die weten hoeveel ze per paneel betalen, geeft 85 procent aan dat zij meer dan 2 euro per maand betalen", zegt woordvoerder Mathijs ten Broeke van de belangenvereniging van huurders.

Dat verhuurders uiteindelijk 30 tot 40 euro per maand duurder uit kunnen zijn, zoals het AD meldt, is volgens Ten Broeke niet alleen het gevolg van het verdwijnen van de saldering. "Daarbij worden wat dingen op een hoop gegooid. Ook de verwachte stijging van de energieprijs is daarbij meegerekend. Dus dat is wel wat opgeklopt."

Oor aangenaaid

Volgens hem ontvangt de Woonbond de afgelopen tijd signalen van huurders, die zich een oor aangenaaid voelen. "Die signalen zijn er zeker, maar nog niet massaal. Dat komt ook omdat veel mensen dit nog niet weten. Wij verwachten dat de signalen zullen toenemen."

Ook ziet de Woonbond dat huurders dan maar liever afzien van zonnepanelen. "Het afschaffen van de salderingsregeling is dus nadelig voor hun portemonnee, en uiteindelijk ook voor de energietransitie."

De vereniging van woningcorporaties Aedes noemt het weghalen van zonnepanelen 'onverstandig' en 'kapitaalvernietiging' en benadrukt dat zonne-energie nodig is vanwege de energietransitie. "Huurders hebben een overeenkomst getekend waarmee ze gebonden zijn aan het betalen van de servicekosten", voegt de vereniging daaraan toe.

Zijn zonnepanelen nog steeds voordelig? Zie het in deze video:

Lees meer over
WoonbondAedesWoningcorporatiesZonne-energieEnergietransitieHuurwoning