Greenpeace International niet bang voor megaboete

Greenpeace International is niet bang dat het oordeel van een Amerikaanse juryrechtbank betekent dat de milieuorganisatie omvalt. Greenpeace moet de eigenaar van een oliepijpleiding 660 miljoen dollar betalen, heeft een jury in de Amerikaanse staat North Dakota geoordeeld.
De milieuorganisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan laster tegenover Energy Transfer en een gewelddadige campagne tegen het bedrijf hebben georganiseerd.
"De vergoeding is toegekend aan drie entiteiten: twee Amerikaanse entiteiten van Greenpeace en aan Greenpeace International," zegt jurist Daniël Simons, die voor Greenpeace International werkt. De Amerikaanse organisaties kunnen dit, als het oordeel in hoger beroep blijft staan, niet betalen, weet Simons. "Ze moeten dan faillissement aanvragen."
Bij Greenpeace International, dat haar hoofdkantoor in Nederland heeft, gaat het om een schadevergoeding van 132 miljoen dollar. "Dat geld staat op een Nederlandse bankrekening. Dus als de Amerikanen daar beslag op willen leggen, moeten ze eerst toestemming vragen aan een Nederlandse rechter. En we zijn er optimistisch over dat die daar niet in meegaat", aldus Simons.
Reservaat
De zaak draait om grote protesten tegen de aanleg van een pijpleiding voor olie, de Dakota Access-pijplijn. In 2016 en 2017 verzetten veel mensen zich tegen de bouw daarvan, onder andere omdat de pijpleiding door een reservaat loopt van de Standing Rock Sioux. Zij vreesden voor vervuiling van hun land en verzetten zich tegen de komst van de pijpleiding, die uiteindelijk in 2017 in gebruik werd genomen.
Energy Transfer vindt dat Greenpeace mensen tegen het bedrijf heeft opgehitst met een misleidende campagne. Simons spreekt over een SLAPP. Juristen gebruiken die term voor rechtszaken die door bedrijven met diepe zakken wordt aangespannen tegen critici, met de bedoeling hen de mond te snoeren uit angst voor hoge boetes en hoge juridische kosten.
Europese regels
"We zijn zelf een rechtszaak begonnen tegen Energy Transfer over die SLAPP en willen alle juridische kosten voor deze zaak, maar ook een eventuele boete, op het oliebedrijf verhalen."
Greenpeace wil daarbij gebruik maken van een nieuwe Europese regel, die is gemaakt om organisaties, overheden en burgers te beschermen tegen zogeheten SLAPPs.
Eerder dit jaar won Greenpeace nog een rechtszaak tegen de Nederlandse staat over de stikstofuitstoot, zie je in de video.