Kassa! Uitverkoop bij failliet Blokker levert ruim 100 miljoen euro op

De faillissementsuitverkoop bij winkelketen Blokker heeft in totaal 103 miljoen euro opgebracht. Met dat geld konden de curatoren 'aasgier-financier' Gordon Brothers volledig afbetalen. De verkoop van het Blokker-merk aan een telg van de oprichtersfamilie bracht nog één miljoen euro extra in het laatje.
Dat blijkt uit het gisterenavond verschenen tweede faillissementsverslag. Daarin doen curatoren Jasper Berkenbosch en Robin de Wit verslag van de afwikkeling van het faillissement van de winkelketen.
Onderpand
Na een jarenlange doodsstrijd ging Blokker afgelopen november failliet. Daarna volgde een wekenlange faillissementsuitverkoop in de 400 winkels van de keten. Ook de voorraden in het distributiecentrum in Geldermalsen werden via de winkels verkocht.
In totaal leverde de uitverkoop 103,5 miljoen euro op. Dat is volgens het verslag een hogere opbrengst dan verwacht. "Het personeel van Blokker heeft zich maximaal ingespannen om de uitverkoop tot een succes te maken", schrijven de curatoren.
Schuldeisers
Omdat de Amerikaanse geldschieter Gordon Brothers de voorraden van Blokker in onderpand had voor een lening, vloeit 27 miljoen van de opbrengst rechtstreeks in zijn zakken. Daarmee is de schuld aan de Amerikanen 'volledig afgelost', aldus het verslag.
Toch schrijven Berkenbosch en De Wit dat zij nog niet helemaal van Gordon Brothers af zijn. "De curatoren en de financier zijn nog in gesprek over de afwikkeling van een gerelateerde vordering uit hoofde van de kredietovereenkomst." Mogelijk is dat de rekening die de Amerikanen indienden voor hun assistentie bij de uitverkoop.
Kosten
De totale kosten voor de faillissementsverkoop - zoals inhuur van personeel, huur en logistiek - bedroegen bijna 25 miljoen euro. Na de betaling van die kosten en de aflossing van Gordon Brothers blijft er dus nog ruim 50 miljoen over. Daarvan moeten de curatoren nog wel de andere kosten van de afwikkeling van het faillissement betalen. Zelf hebben zij daarin inmiddels al ruim 4000 uur werk gestoken.
Toch is de opbrengst van de faillissementsverkoop zo groot, dat ook enkele andere schuldeisers mogelijk nog iets van hun vorderingen kunnen terugzien. In totaal hebben andere schuldeisers op dit moment nog bijna 80 miljoen euro tegoed, waaronder een vordering van bijna 32 miljoen van de Belastingdienst.
Verwacht wordt dat het UWV nog een vordering van zo'n 10 miljoen euro zal indienen. De fiscus en de uitkeringsinstantie krijgen als zogenoemde 'preferente schuldeisers' bij de uitbetaling voorrang op gewone schuldeisers, dus voor die laatste groep ziet het er somber uit.
Miljoen voor Blokker-merk
Uit het verslag blijkt verder dat de curatoren de intellectuele eigendommen van Blokker - zoals de merkrechten - voor 1 miljoen euro hebben verkocht aan PB Capital. Dat bedrijf is in handen van voormalig Blokker-topman Roland Palmer en zijn moeder Ans.
Eind december werd al bekend dat Palmer een bescheiden doorstart wilde maken met het winkelmerk. De 51-jarige ondernemer is een neef van Jaap en Ab Blokker, die samen het winkelbedrijf in de laatste decennia van de vorige eeuw groot maakten. Tussen 2011 en 2015 was Palmer ook de topman van Blokker Holding.
Doorstart
Voor het miljoen dat Palmer aan de curatoren betaalde, kreeg hij niet alleen de intellectuele eigendommen zoals de merkrechten, maar ook de kantoorinventaris op het hoofdkantoor van Blokker aan de Amsterdamse Van der Madeweg. Ook nam hij de ontruiming van een deel van de winkels voor zijn rekening, in ruil waarvoor hij gratis de winkelinventaris kreeg.
De curatoren lieten eind december weten dat de nieuwe eigenaar van de merkrechten de webshop van Blokker wil heropenen, de 45 vestigingen van zelfstandige franchise-ondernemers wil blijven bedienen, maar zelf ook weer een aantal eigen winkels wil beginnen. Vorige week meldde RTL Z dat er inmiddels twee winkels worden geopend, waaronder een in Steenwijk.
Zie in onderstaande video hoe het eeuwoude familiebedrijf Blokker ten onder ging: