Elektrische Porsches van failliet ombouwbedrijf onder de hamer

Er komt geen doorstart voor Voitures Extravert, het failliete Brabantse bedrijf dat klassieke Porsches ombouwde tot elektrische varianten. In plaats daarvan veilt de curator nu de Porsches, onderdelen, gereedschappen en kantoorinventaris van het bedrijf.
Altijd al een elektrische klassieke Porsche willen hebben? Dan is nu mogelijk je kans. In opdracht van curator Bob Sijben, die het faillissement van Voitures Extravert afwikkelt, brengt veilinghuis Troostwijk enkele omgebouwde klassiekers onder de hamer.
130 kavels
Naast een handjevol geëlektrificeerde Porsches en body’s verkoopt Troostwijk nog zo’n 130 kavels, variërend van autostoelen, schokbrekers en wielen tot laptops en kantoormeubilair. Volgens het veilinghuis biedt de veiling 'een zeldzame gelegenheid aan liefhebbers van een 911 of andere klassieke modellen en elektrische aandrijftechniek om een stukje automobielgeschiedenis te bemachtigen'.
De veiling is inmiddels geopend, en sluit op 2 april. Morgen, donderdag 27 maart, is er een kijkdag op de Automotive Campus in Helmond. Met de veiling haalt de curator geld op om de kosten van de afwikkeling van het faillissement te dekken, en schuldeisers van het bedrijf deels schadeloos te stellen.
Enthousiast begin
Voitures Extravert werd in 2018 opgericht door ondernemers Martijn van Dijk en Jürgen Moerman. Ondanks een enthousiast begin ging het bedrijf begin dit jaar failliet, als gevolg van geldgebrek en problemen met een Duitse leverancier.
Destijds zei Van Dijk nog tegen RTL Z te hopen op een doorstart. Vorige maand schreef curator Sijben in zijn eerste faillissementsverslag dat 'meerdere partijen' daarvoor interesse hadden getoond, en dat er overleg met die kandidaten was.
Doorstart mislukt
Die kandidaten blijken dus uiteindelijk afgehaakt te zijn. "Ik vind het niet zo gepast om in te gaan op de redenen daarvan, maar de gesprekken hebben niet tot een deal geleid. Daardoor komt het nu tot een veiling", aldus Sijben.
Zo'n veiling heeft volgens de curator ook voordelen. "De verkoop is daardoor natuurlijk heel transparant. Iedereen kan van heinde en verre meedoen, tot ver over de landsgrenzen."
Verwachte opbrengst
Hoeveel de auto's en andere kavels opbrengen, vindt Sijben lastig in te schatten. "Als je mij zou vragen naar vijf bedrijfsbusjes, zou ik wel een idee hebben. Maar dit is natuurlijk heel specifiek. Het zijn wel heel bijzondere, mooie auto's. Door het bedrijf werden ze voor zo'n 3,5 ton verkocht, afhankelijk van de specificaties. Dat is niet voor iedereen weggelegd; het is in elk geval buiten mijn budget."
Ook autospecialist Waldrick Roelofsen, die de curator bij de veiling assisteert, vindt het lastig een inschatting te maken van de waarde. "Het is moeilijk te zeggen, omdat er niet echt een referentiekader voor deze voertuigen is. Wij hebben wel nagevraagd of Bonham's of Sotheby's ooit zoiets in de veiling hebben gehad, maar nee."
Onderbuikgevoel
Op basis van zijn 'onderbuikgevoel' zegt Roelofsen te verwachten dat de twee rijdende auto's zo'n anderhalve ton zullen opbrengen. "De derde, zonder aandrijflijn en accupakket, schat ik in op 60 tot 70.000 euro."
Roelofsen zegt destijds ook de enige afgebouwde zonneauto uit het faillissement van Lightyear te hebben verkocht. "Dat was een nog specifieker geval. Om daarvoor wat extra aandacht te krijgen, hebben we een stand gehuurd op de autohappening Concours d'Elegance op landgoed Mariënwaerdt. Dat werkte goed; er werd prima op geboden. De curator was erg tevreden."
Bekijk in onderstaande video hoe RTL Z in 2022 een bezoek bracht aan Voitures Extravert.