Eigenaren zonnepanelen voelen zich massaal belazerd door overheid

Zonnepaneeleigenaren voelen zich massaal belazerd door de overheid om het voortijdig stoppen van de salderingsregeling. Een meerderheid noemt de overheid onbetrouwbaar in dit kader, zo blijkt uit een onderzoek van het RTL Nieuwspanel. 66 procent van de 23.000 deelnemers, onder wie ook mensen zónder zonnepanelen, vindt het afschaffen van de salderingsregeling geen goede beslissing.
Zeven op de tien zonnepaneelbezitters voelen zich belazerd door de overheid door het stoppen van de salderingsregeling. Daarnaast baalt 21 procent ervan, maar heeft ook begrip voor deze keuze. Slecht 4 procent van de zonnepaneeleigenaren vindt het terecht dat de salderingsregeling wordt stopgezet.
Eigenaren van zonnepanelen hebben vooral moeite met het zwabberende overheidsbeleid en de snelheid van de afschaffing. Eén van de deelnemers zegt: "Ik voel me belazerd. Een langere afbouwregeling, zoals eerder het beleid was, kon ik nog wel begrijpen. Maar niet dat het in één keer wordt geschrapt." Mensen denken ook dat de energietransitie hierdoor niet van de grond komt.
Andere keuze
De helft van de zonnepaneelbezitters (48 procent) zegt dat als ze vóóraf hadden geweten dat in 2027 de salderingsregeling zou stoppen, ze een andere keuze hadden gemaakt. 22 procent zou minder zonnepanelen hebben aangeschaft en nog eens 26 procent zelfs helemaal geen.
Salderingsregeling stopt per 2027
De salderingsregeling werd in 2004 geïntroduceerd om consumenten te verleiden tot het investeren in toen nog relatief dure zonnepanelen. Het stimuleringsbeleid is uitermate succesvol, want inmiddels liggen de panelen bij bijna 3 miljoen huishoudens op het dak. Dat is ruim 35 procent van alle Nederlandse woningen.
Al bij de invoering maakte de overheid kenbaar dat het om een tijdelijke maatregel ging. Er is jarenlang gesteggeld over de afschaffing. Eerst zou de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd worden, zodat je vanaf 2032 alleen nog een kleine terugleververgoeding zou krijgen.
Op 13 februari 2024 stemde de Eerste Kamer nog voor het behoud van de salderingsregeling. Tien maanden later zette de politiek echter een dikke streep door de regeling, die vanaf 2027 in één klap stopt.
Een meerderheid van de zonnepaneelbezitters (61 procent) maakt zich ook zorgen over of de investering nog wel kan worden terugverdiend. Dat komt mede doordat veel energieleveranciers inmiddels kosten in rekening brengen voor teruggeleverde zonnestroom. Vandebron begon daarmee als eerste.
Uit onderzoek van waakhond de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt ook dat het terugleveren van zonnestroom bij elf energieleveranciers inmiddels meer kost dan het nog oplevert.
Nog steeds rendabel
Toch kunnen zonnepanelen nog steeds geld opleveren. Alleen zal dat jaren langer duren dan nu het geval is. Opvallend genoeg heeft 45 procent van de respondenten in het onderzoek de zonnepanelen recent (tot drie jaar) geleden aangeschaft.
83 procent van de 23.000 deelnemers aan de enquête noemt de overheid onbetrouwbaar als het gaat om investeren in verduurzaming. Toch is een ruime meerderheid (76 procent) van de deelnemers er nog steeds van overtuigd dat het verduurzamen van een woning in het algemeen, op termijn voordelen oplevert.
Meer panelen dan nodig
Zo’n 41 procent van de ondervraagde zonnepaneelbezitters zegt meer panelen te hebben dan noodzakelijk is voor het eigen energiegebruik. Zij zullen het hardst getroffen worden door het verdwijnen van de salderingsregeling, omdat ze meer terugleverkosten moeten betalen.
Wie zijn investering sneller wil terugverdienen - en minder terugleverkosten wil betalen - zal meer opgewekte zonnestroom zelf moeten gaan verbruiken. Mensen met zonnepanelen gebruiken gemiddeld 30 procent van hun zonnestroom zelf, 70 procent wordt teruggeleverd aan het stroomnetwerk.
Gedrag aanpassen
Meer zelf verbruiken kan door je gedrag aan te passen en bijvoorbeeld de wasmachine of droger aan te zetten als de zon schijnt. Ook kun je je woning voorzien van een warmtepomp, zonneboiler, thuisbatterij of een -lader om je elektrisch auto op te laden met je eigen zonnestroom.
Gijs Rademaker van het RTL Nieuwspanel licht de onderzoeksresultaten in onderstaande video toe.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 28 t/m 29 maart onder ruim 23.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt bijna 55.000 leden. Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!