CASA betaalt loon Nederlands personeel niet uit

Waar sommige werknemers van winkelketen CASA al in Nederland voor vreesden, is werkelijkheid geworden. Het loon over maart is nog niet uitbetaald nadat het moederbedrijf in België vorige maand bankroet ging. Vakbond AVV, zo’n honderd werknemers van het bedrijf en de or zetten gezamenlijk juridische stappen.
Het had eigenlijk vorige week al gemoeten, maar tot op heden zijn de lonen deze maand niet betaald. Ondanks eerdere geruststellende woorden van de bedrijfsleiding aan de ondernemingsraad van CASA, zegt Martin Pikaart, voorzitter van AVV tegen RTL Z.
De bond heeft contact met zo’n honderd Nederlandse werknemers van het bedrijf, het gros van de werknemers van de zeventien winkels in het land. Er is inmiddels een zogenoemde loonvordering neergelegd bij de leiding van het bedrijf in Nederland, zegt Pikaart. Wordt daar niet binnen drie dagen gehoor op gegeven, dan volgt vrijdag waarschijnlijk de officiële gang naar de rechter.
Bankrekening niet bereikbaar
"Op dit moment hebben de werknemers nog geen loon ontvangen", zegt Pikaart. De Nederlandse tak van het bedrijf heeft te kennen gegeven dat het geen toegang heeft tot de bankrekening, aldus de vakbond.
Vorige maand maakte het Belgische moederbedrijf van CASA bekend dat er voor CASA International en de logistieke tak CASA Logistics faillissement was aangevraagd. Dat is inmiddels ook uitgesproken door de Belgische rechter. Zo’n 63 Belgische winkels zijn gesloten, net als het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen in de provincie Antwerpen. Meer dan 500 werknemers staan op straat.
De Nederlandse winkels zitten in een aparte Nederlandse vennootschap die officieel buiten het faillissement valt, maar die wel 'zeer nauw' verbonden is met het moederbedrijf. CASA International is verantwoordelijk voor de inkoop, de bevoorrading en de loonadministratie van de winkels, bevestigde curator Paul Van Rompaey eerder aan RTL Z.
Maar de mensen die dat werk deden, zijn inmiddels 'allemaal ontslagen' en de curatoren moeten bezien of alle schuldeisers van het bedrijf nog wat terugzien van hun geld.
Onzekerheid
Sindsdien zitten dus ook de Nederlandse werknemers van het bedrijf in onzekerheid. De leiding over de Nederlandse tak zou, na wisselingen, inmiddels in handen zijn van herstructureringsexpert Paul-Henri Cecillon. Een Fransman die moet bezien of het bedrijf nog levensvatbaar is. De winkelketen reageerde tot dusverre niet op verzoeken om commentaar.
Hoe het verder gaat, is ook voor Pikaart lastig om te achterhalen, omdat de verantwoordelijken lastig te bereiken zijn. Maar volgt ook voor Nederland een faillissement, dan krijgen de werknemers in elk geval nog wat loon uitbetaald via het UWV - en dat is beter dan niets.
Zwaar weer
CASA zat de afgelopen jaren al in financieel zwaar weer. Het bedrijf leed over 2023, de laatst bekende jaarcijfers, een verlies van ruim 49 miljoen euro en had last van de gestegen kosten en concurrenten, zoals IKEA en Action. Ook over 2022 werd een verlies geleden van zo'n 4,5 miljoen euro.
De voormalige CASA-zuster Blokker ging afgelopen november al failliet. Koopjesjagers sloegen toen hun slag, zo zie je in deze video.