Tennet komt met nieuwe oplossing voor vol elektriciteitsnet

Tennet komt vandaag met een nieuwe oplossing voor een deel van de problemen op het volle elektriciteitsnet. Door anders gebruik te maken van het huidige stroomnet, komt er ineens 40 procent van de huidige nationale piekvraag aan extra capaciteit beschikbaar.
Het elektriciteitsnet is veel intensiever te gebruiken als ook de ruimte buiten de spitstijden beter wordt ingezet. Uit een nieuwe analyse van de landelijke netbeheerder, blijkt dat de capaciteit daardoor met maar liefst 9 gigawatt kan toenemen. Tennet noemt dat 'gigantisch veel'.
Bijna in heel Nederland zit het stroomnet vol. Dat wil zeggen dat er op piekmomenten, als er door alle mensen en bedrijven samen de meeste elektriciteit wordt afgenomen of er juist met wind of zon veel energie wordt opgewekt, niks meer extra bij kan. Daarom staan duizenden bedrijven op de wachtlijst, die nu geen stroomaansluiting of uitbreiding kunnen krijgen.
Nieuw soort contract
Maar buiten die piekmomenten om, is er nog veel vermogen beschikbaar. Uit de analyse blijkt dit om bijna de helft (9,1 gigawatt) te gaan van de 19 gigawatt die heel Nederland tijdens piekmomenten verbruikt. Om die ruimte ook echt te kunnen benutten, heeft Tennet een nieuw soort contract ontwikkeld.
Bedrijven hebben met zo’n nieuw contract recht op elektriciteit gedurende 85 procent van de tijd. Tijdens de overige 15 procent kan de netbeheerder een beperking opleggen, op de momenten dat er een piek op het stroomnet wordt verwacht.
Bedrijven krijgen dit een dag van tevoren te horen, zodat ze daar met hun bedrijfsvoering rekening mee kunnen houden. In ruil daarvoor kunnen ze een korting op de nettarieven krijgen, die kan oplopen tot maximaal 65 procent.
Interesse
Volgens Tennet is de interesse voor deze nieuwe contractvorm zeer groot. Omdat het gaat om het recht op transport op het hoogspanningsnet van Tennet, krijgt het contract de naam Tijdsduurgebonden transportrechten (TDTR). Vooral bedrijven die flexibel kunnen omgaan met hun energieverbruik hebben wel oren naar zo’n TDTR.
Een maand geleden maakten we deze video over een wasserij, die na 16.00 uur geen stroom meer krijgt:
Volgens Maarten Abbenhuis, operationeel directeur van Tennet, wordt overal in Nederland hard gewerkt aan de uitbreiding van het stroomnet. Maar in de tussentijd kan ook TDTR een belangrijk deel van de oplossing zijn, zegt hij, omdat de restruimte buiten de ‘spits’ dan beter wordt benut.
Abbenhuis: "Hierin zetten we vandaag een enorme stap. We hebben ruim 9 gigawatt om te vergeven aan onze klanten op de wachtlijst. Dat is echt gigantisch veel."
Batterijen
De interesse in de nieuwe contractvorm is zelfs al vele malen groter dan Tennet kan bieden. Wel gaat het hierbij maar om een beperkte categorie bedrijven, zoals grootschalige batterijparken. Zij kunnen elektriciteit opslaan op momenten dat er veel energie met zon of wind wordt opgewekt.
In totaal hebben bedrijven voor ruim 70 gigawatt aan aanvragen ingediend voor zo’n TDTR. Sommige batterijbedrijven hebben meerdere, soms zelfs tientallen, aanvragen gedaan. De 70 gigawatt is overigens veel meer dan waar in de toekomst vraag naar zal zijn, schat Tennet.
De piekvraag naar elektriciteit gaat nog wel flink stijgen, door bijvoorbeeld elektrische auto’s en warmtepompen, maar in 2030 zal die vermoedelijk gestegen zijn van 19 gigawatt nu naar ongeveer 27 à 30 gigawatt.
In het afgelopen jaar is er al met een paar klanten gewerkt met TDTR, om de nieuwe contractvorm te kunnen ontwikkelen. Het eerste contract werd gesloten met Giga Storage, voor een grootschalige batterij-installatie in Delfzijl. Recent tekenden Tennet en Lion Storage in Vlissingen eveneens zo’n nieuw contract.
Flexibel
De komende week begint Tennet gesprekken met de eerste bedrijven die op een lijst met aanvragen staan. Desgevraagd zegt de netbeheerder dat deze nieuwe contractvorm vermoedelijk niet voor elke onderneming geschikt zal zijn. Tot nu toe lopen andere bedrijven nog niet echt warm voor het flexibeler omgaan met hun energieverbruik.
Wel werd recent bekend dat als bedrijven en burgers beter 'meebewegen' met het weer, dus meer energie gebruiken als er veel zon of wind is, dat de kosten voor het stroomnet flink kan drukken. Er hoeft dan 30 miljard euro minder geïnvesteerd te worden, van de naar schatting 200 miljard die anders nodig is voor uitbreiding van het elektriciteitsnet.