Na zeven jaren daling

CO2-uitstoot grootste vervuilers ineens weer gestegen, luchtvaart aan kop

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Marcel AntonisseCO2-uitstoot grootste vervuilers ineens weer gestegen, luchtvaart aan kop
RTL

De Nederlandse luchtvaart heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten als in 2024. Mede hierdoor is de CO2-uitstoot van de grootste vervuilers in ons land in 2024 gestegen, nadat deze zeven jaar op rij omlaag ging.

Dat meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de uitstoot van Nederlandse bedrijven in het zogenoemde Europese emissiehandelssysteem (ETS) onderzocht. Daarin worden bedrijven gedwongen te betalen voor hun CO2-uitstoot bij vluchten binnen de EU, of geld te investeren in verduurzaming. 

Meer gevlogen

De CO2-uitstoot van de luchtvaartbranche binnen het handelssysteem is vorig jaar met 17 procent gestegen naar 3,1 miljoen ton. Dat is 200.000 ton meer dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. De toename komt doordat luchtvaartmaatschappijen meer hebben gevlogen, legde RTL-verslaggever Maarten Veeger al eerder uit. 

De maatschappijen hebben wel meer biobrandstoffen gebruikt, maar dat was met 1,4 procent van de uitstoot volgens de NEa niet genoeg om het hogere aantal vluchten te compenseren.

Nationale luchtvaartmaatschappij Nieuw-Zeeland laat klimaatdoel voor 2030 los
Lees ook

Nationale luchtvaartmaatschappij Nieuw-Zeeland laat klimaatdoel voor 2030 los

Mede door de luchtvaart hebben Nederlandse bedrijven in het emissiehandelssysteem in 2024 zo'n 1,4 miljoen ton aan CO2 meer uitgestoten dan in 2023, meldt de NEa. De zeven jaar ervoor daalde dit nog. Alleen in 2021 steeg dit iets, na het eerste coronajaar. De uitstoot van alle Europese bedrijven in het handelssysteem daalde met 5 procent.

Afvalverbranding en zeevaart

De toezichthouder benadrukt verder dat afvalverbrandingsinstallaties en de zeevaart vorig jaar in het handelssysteem kwamen. In Nederland zorgden twaalf verbrandingsinstallaties voor 2,3 miljoen ton uitstoot. De NEa onderzoekt die van de zeevaart nog.

De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,2 miljoen ton meer CO2 uitgestoten. De emissie van Tata Steel steeg naar het niveau van 2022, met 5,9 miljoen ton. De staalproducent had in 2023 relatief weinig uitgestoten door onderhoud aan een hoogoven, aldus de toezichthouder.

Uitstoot wordt duurder

"Deze nieuwe cijfers zijn teleurstellend en natuurlijk niet goed voor het klimaat", reageert Heleen Ekker, klimaatspecialist van RTL Nieuws. De uitstoot die wordt veroorzaakt door het verbranden van olie, kolen en gas moet zo snel mogelijk dalen om de wereldwijde opwarming tegen te gaan, legt zij uit. "En hoe langer wordt gewacht met uitstootreductie, hoe duurder het wordt."

Zo zijn er regels waardoor het gebruik van fossiele energie waarschijnlijk alleen maar steeds duurder wordt. "Denk maar aan energielabels, verplichte verduurzaming van gebouwen en CO2-heffingen. Als je nu maatregelen neemt, kan je later dure last-minute oplossingen voorkomen", zegt Ekker. 

In de video hieronder legt zij uit waarom de CO2-uitstoot desondanks niet daalt.

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag