Consumentenbond start meldpunt voor 'miljoenen gedupeerden' met variabel energiecontract

De Consumentenbond opent een meldpunt voor consumenten die de afgelopen vijf jaar een variabel energiecontract hadden, of nog steeds hebben. Energieleverancier Vattenfall verhoogde jarenlang onterecht tussentijds de tarieven voor variabele energiecontracten, oordeelde de rechter. Ook andere energiemaatschappijen doen dit, en daarmee hebben 'miljoenen consumenten' mogelijk recht op compensatie.
De Consumentenbond start samen met claimbedrijf ConsumentenClaim een meldpunt voor huishoudens met een variabel energiecontract, om te achterhalen hoeveel gedupeerden er zijn, en hoe groot hun schade mogelijk is.
"Ons doel is om er samen uit te komen via een schikking, een juridische procedure is een laatste redmiddel", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, tegen RTL Z. Een massaclaim tegen de energieleveranciers wordt desondanks niet uitgesloten.
Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vorige maand dat energieleverancier Vattenfall de tussentijdse tariefswijzigingen, vanaf april 2022 doorgevoerd bij een klant, terug moet draaien. De wijzigingen waren volgens de rechter 'zo risicovol' voor consumenten dat het niet door de beugel kon en daarom ongeldig was. Vattenfall maakt zich volgens de rechter schuldig aan 'oneerlijke handelspraktijken.'
'Volstrekt onduidelijk'
In de algemene voorwaarden van Vattenfall staat namelijk expliciet dat de prijzen slechts twee keer per jaar kunnen worden aangepast. Normaal gebeurt dit alleen op 1 januari en 1 juli, maar in 2022 gebeurde dit bijvoorbeeld al vaker. Dit tussentijds verhogen is niet toegestaan, oordeelt het gerechtshof.
Volgens Molenaar is het 'volstrekt onduidelijk op welke basis een energieleverancier dit doet'. Zij vindt dat energieleveranciers hun klanten moeten compenseren. De Consumentenbond denkt dit hard te kunnen maken op basis van de juridische uitspraak van het gerechtshof.
Vergoeding
De uitspraak kan gevolgen hebben voor meer consumenten dan alleen die van Vattenfall. Bijna alle andere energiemaatschappij die werken met variabele contracten, gebruiken dezelfde voorwaarden om de prijzen tussentijds te kunnen verhogen. Volgens de Consumentenbond hebben miljoenen consumenten met een variabel contract daarom mogelijk recht op compensatie en gaat het ook om miljoenen euro's.
Onze groene energie is alweer 'op', zo zie je in deze video.