Bijna 100 winkels

Kledingdiscounter Takko groeit extra snel door bankroet Blokker

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Malini WitloxKledingdiscounter Takko groeit extra snel door bankroet Blokker
RTL

Kledingwinkel Takko breidt uit. Er komen dit jaar vijftien tot twintig winkels bij, allemaal in voormalige Blokker-panden. De inflatie drijft klanten naar discounters en dat zorgt voor extra omzet.

Met een nieuwsgierige blik lopen mensen de nieuwe winkel van Takko in Breda binnen. De meeste klanten komen direct van de lokale supermarkt waar ze een kortingscoupon voor de kledingwinkel hebben gekregen.

De nabijheid van die supermarkt is ook één van de redenen dat Takko hier in het winkelcentrum zit, zegt Erwin Rutten, country manager Benelux. Het bedrijf heeft nu 98 winkels in Nederland, maar die zitten bijna geen van allen in de hoofdwinkelstraten van een stad.

"Wij kiezen bewust voor aanwezigheid in wijkwinkelcentra en in dorpskernen. We mikken op klanten die als ze hun dagelijkse boodschappen hebben gedaan ook even kijken of er iets nieuws in de kledingwinkel ligt."

De eerste winkel van Takko werd in 2003 geopend in Hoogeveen. Al snel waren er bijna honderd winkels. Dat aantal bleef lange tijd stabiel, er kwam een winkel bij en er ging er eentje af. Dit jaar verwacht de kledingwinkel voor het eerst in jaren fors te groeien. En dat komt mede door het bankroet van Blokker.

Blokker

"We hadden al uitbreidingsplannen, maar dit faillissement heeft het wel versneld. Daardoor kwam op meer geschikte locaties huurruimte vrij.  Blokker had qua omvang van de winkels en locatie in de wijken dezelfde strategie als Takko," zegt Rutten.

Hij heeft nu huurcontracten getekend voor voormalige Blokker-panden in Breda, Oosterhout, Wageningen, Spijkenisse, Nieuw-Vennep, Drachten, Noordwijk, Eindhoven Woensel en Velserbroek. "En we zijn nog met andere verhuurders in gesprek", aldus Rutten die als country manager het hele land afrijdt op zoek naar huisvesting.

Drukte op de officiële openingsdag.© Malini Witlox
Drukte op de officiële openingsdag.

4 miljoen euro winst

De laatste bij de KvK gedeponeerde jaarrekening van Takko Nederland dateert van het gebroken boekjaar 2022/2023. Toen maakte het bedrijf 4 miljoen euro winst ten opzichte van 2021/2022. Het bedrijf had een eigen vermogen van 32 miljoen euro.

Niet iedere locatie is geschikt. Het ligt onder meer aan de winkels die er al zitten, aan de grootte van de winkel en aan de huurprijs.

Geen personeelstekort

Rutten verwacht dit jaar uit te komen op 15 tot 20 nieuwe vestigingen in oude Blokker-panden. Dat betekent dat de winkelketen ook veel nieuw personeel nodig heeft. Ondanks het landelijke personeelstekort, heeft het bedrijf nog geen problemen. "Dat heeft mij positief verrast. Maar winkelmedewerkers vragen bekenden om hier te komen werken."

Ook voor de vestiging in Breda moest nieuw personeel gezocht worden. Winkelmanager Gerdi Dekkers komt over van een filiaal uit het naburige Zevenbergen. En één van de andere verkopers werkte al eerder in hetzelfde pand, maar dan bij Blokker. 

"We trekken hier wel een diverser publiek dan in Zevenbergen", vertelt Dekkers. "Daar kwamen echt lokale klanten, maar deze supermarkt (Jumbo foodmarkt) trekt klanten uit de hele regio."

Takko in Breda zit in een voormalig Blokker-pand.© Malini Witlox
Takko in Breda zit in een voormalig Blokker-pand.

Discounter

Buiten staan kledingrekken met hoodies. De winkel is verdeeld in afdelingen voor vrouwen, mannen, grote maten en kinderen.

Het kledingaanbod is divers. Qua prijzen ligt de winkelketen op het niveau van Wibra (een hoodie voor 15 euro en kindershirts voor 3 euro), maar qua uitstraling associeer je de winkel meer met H&M.

"In Europa heeft Takko 2000 winkels. Dat betekent dat we grote hoeveelheden en dus goedkoop kunnen inkopen," zegt Rutten. 

Concurrentie

In het winkelcentrum in Breda zitten met een Action, Wibra en Bristol meer discounters die ook kleding verkopen. Al die merken kunnen volgens Rutten goed naast elkaar bestaan. Door de inflatie kiezen ook klanten met een modaal inkomen vaker voor een discounter. "Er komen nu mensen binnen, die voorheen niet binnen zouden komen maar nu ook op hun portemonnee letten."

Webshop

Sinds 2023 is Takko ook in Nederland met een webshop actief. Opvallend want kledingwebwinkels zijn door de vele retouren vaak niet winstgevend, waardoor met name discounters niet via het web verkopen. 

"Ons retourpercentage ligt onder de twintig procent. Klanten kunnen de producten thuis laten sturen maar ook in de winkel ophalen. De helft doet dat. Ook kun je het in de winkel retourneren. Daardoor blijven de kosten laag en is de online winkel winstgevend", legt Rutten uit.

© Malini Witlox

Hedgefonds

Takko Fashion is van oorsprong Duits. Het bedrijf heeft in de loop der jaren verschillende eigenaren gehad. Zo was het bedrijf lange tijd in handen van de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners dat het eind 2010 voor circa 1,3 miljard euro kocht van private equityfirma Advent International. 

Apax droeg in 2023 de aandelen over aan een consortium van schuldeisers. De schuldlast daalde daarmee met 250 miljoen euro. Dat zou moeten helpen om Takko naar de beurs te brengen, een plan dat al in 2018 werd gelanceerd maar onder meer door de coronacrisis vertraging opliep. Anno 2025 is het bedrijf echter nog altijd niet naar de beurs gebracht.

Meerderheidsaandeelhouder is momenteel Silverpoint Capital. In november 2024 verzekerde de modediscounter zich van een langetermijnherfinanciering met een obligatie-uitgifte van 350 miljoen die in 2030 afloopt.  

Nederlanders zijn gek op voordeelwinkels, zie je in de video.

Lees meer over
RetailModeBeursgangWinkelenZ link in bio

Laatste video's van RTL Nieuws

Straat vol politie en ambulances na steekpartij: 'Ik schrik me kapot'
Twee slachtoffers

Straat vol politie en ambulances na steekpartij: 'Ik schrik me kapot'