Op goedkope lokaties

Dit is koopjeswinkel Kik: groeit hard door ondergang Blokker

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© KikDit is koopjeswinkel Kik: groeit hard door ondergang Blokker
RTL

Op koopjes beluste consumenten zien steeds vaker een winkel van Kik in de winkelstraat. De keten, die concurreert met onder meer Action en Wibra, is nog lang niet uitgegroeid in ons land, vertelt directeur David Philipoom.

Kleding, vooral voor dames en kinderen, maar ook veel spullen voor in het huis, zoals kopjes, fotolijsten, handstofzuigers, glitterviltstiften. Dat zie je in de schappen van Kik.

Veel kleding

"Action is onze grootste concurrent", vertelt David Philipoom, directeur van Kik in Nederland. Maar in tegenstelling tot Action ligt bij Kik de nadruk op kleding: circa driekwart is kleding. Damesbloezen en kinderkleding met opdrukken van Disney en Marvel behoren volgens Philipoom tot de bestverkopende producten. "En we verkopen heel veel speelgoed, in het goedkopere segment".

Waarom 'onze' discounters Action, Zeeman, Kruidvat en Wibra ook over de grens populair zijn
Lees ook

Waarom 'onze' discounters Action, Zeeman, Kruidvat en Wibra ook over de grens populair zijn

Voor basisproducten, zoals witte t-shirts of sokken, komen consumenten nog minder naar Kik. Maar dat wil Philipoom veranderen.

Prijsvechters doen het goed

Mede door de inflatie van de afgelopen jaren zie je dat discounters het in Nederland goed doen, zegt Dirk Mulder, retailexpert van ING. "Kik, Primark, Action, Wibra en Zeeman bieden consumenten een breed assortiment tegen een relatief lage prijs."

Kik is een afkorting voor Kunde ist König, oftewel: klant is koning. De van oorsprong Duitse keten begon in ons land in het noorden en oosten, dat is het dichtst bij het distributiecentrum in Duitsland. Zo zit Kik al langere tijd in plaatsen als Winschoten, Emmen, Raalte en Winterswijk. Maar Kik is steeds vaker te zien in de rest van Nederland.

Circa driekwart van het assortiment van Kik is kleding. © Paul le Clercq
Circa driekwart van het assortiment van Kik is kleding.

"We zijn witte vlekken aan het opvullen", vertelt Philipoom. Er zijn nu 70 winkels in ons land. Over een jaar of vijf moeten daar zo'n 125 zijn bijgekomen. Dat betekent een enorme groei.

'Max 250 winkels'

In Duitsland zijn zo'n 2400 winkels van Kik, dat is ruwweg de helft van het totale aantal. Als er in ons land relatief net zoveel Kiks zouden zijn, dan zou dat neerkomen op zo'n 440.

Maar de omzet per winkel is in Nederland weliswaar hoger, maar de kosten ook. Philipoom denkt dat uiteindelijk een maximum van 250 winkels realistischer is.

Voordeel ondergang Blokker

Voorlopig is Kik nog aan het groeien in Nederland. "Het oorspronkelijke doel was dat er dit jaar 20 winkels bij zouden komen, maar als we er meer aankunnen, dan doen we dat", aldus Philipoom. Die hogere groei wordt mede mogelijk door de ondergang van Blokker. "Ongeveer de helft van de groei van het aantal winkels dit jaar zal mogelijk zijn doordat we gaan zitten in panden waar eerst Blokker zat."

Philipoom geeft toe dat Kik hierbij concurrentie heeft van onder meer Wibra en Normal. "Maar de eerste contracten voor Blokkerlokaties zijn er. En we zijn nog steeds in onderhandeling, afgelopen week tekende ik contracten voor vier voormalige Blokkerwinkels. Het scheelt ook dat Kik nu een bekendere naam is geworden, waardoor verhuurders eerder Kik benaderen."

Kijk verkoopt ook speelgoed in het goedkopere segment.© Kik
Kijk verkoopt ook speelgoed in het goedkopere segment.

Kik is ook in panden getrokken waar voorheen een Big Bazar (5 of zes aldus Philipoom) of een Miller & Monroe zat. Kik neemt ook medewerkers over van ketens die failliet zijn gegaan. Zo werkten twee van de acht regiomanagers eerder bij Big Bazar.

Goedkopere lokaties

Opvallend is dat Kik maar weinig in stadscentra zit, maar meer in kleinere winkelcentra, of aan de rand van een binnenstad. "Dat is veel goedkoper, het kan wel tientallen procenten in huur schelen", aldus Dirk Mulder, retailexpert van ING. Kik is een discounter, met dus lage consumentenprijzen en huur is een belangrijke kostenpost, zegt hij.

"We doen het goed in winkelcentra en winkelstraten waar supermarkten zitten, en een Kruidvat en Action", zegt Philipoom. Dat zijn wel concurrenten, maar ze zorgen ook voor consumenten die langslopen. "Op dure lokaties, zoals de bekende winkelstraten, betaal je een hoge huur, omdat er veel bezoekers doorheen lopen, maar dat zijn niet per se de klanten die bij ons komen. Onze klanten hebben meestal wat minder te besteden."

Nieuw concept of meer winkels?

De snelle groei die nu mogelijk is doordat andere ketens ten onder zijn gegaan betekent ook een dilemma voor Philipoom. Kik is bezig met het ombouwen van bestaande winkels naar een nieuw concept, waar wat de schappen wat hoger zijn en dus minder op een tafel liggen. Ook is daar meer ruimte voor onder meer make-up en de winkels zijn wat minder vol.

"Maar geef je je geld uit aan die ombouw, of aan groei van het aantal winkels, vraagt Philipoom zich af. Gezien de mogelijkheden in de markt legt hij nu de focus op expansie. Probleem is wel om goede medewerkers te vinden en vooral om ze vast te houden. Met name in de randstad is dat lastig, zegt Philipoom. "Ik zou wel wat minder verloop willen."

Nog geen winst

Winst maakt Kik in Nederland nog niet, aldus Philipoom. Tegen het eind van corona maakte het bedrijf geen winst of verlies, maar sindsdien zijn alle kosten flink gestegen, zegt hij, "mede doordat de loonkosten gigantisch zijn gestegen". Het scheelt dan wel dat Kik onderdeel is van het grote Duitse concern Tengelmann, daardoor kunnen we blijven investeren, zegt Philipoom.

In deze video zie je dat de tieners Sanne en Ilse een supermarkt openen in het Drentse Hooghalen:

Lees meer over
David PhilipoomKikDetailhandelRetailOnline retailWinkelen