Grote reorganisatie bij Tata Steel: 1800 banen weg

Staalconcern Tata Steel Nederland voert een grote reorganisatie door. Daarbij verdwijnen 1800 banen, dat is ruwweg één op de vijf. Vooral managementfuncties worden geraakt.
Dat maakt het bedrijf bekend. Het spreekt van een 'grootschalig transformatieprogramma', waarbij vooral 'management- en andere ondersteunende functies op de locatie IJmuiden' zullen verdwijnen. In IJmuiden werken de meeste van de circa 9000 medewerkers van Tata Steel.
Eerder bevestigden Cihan Lacin, vakbondsbestuurder bij FNV, en Cinta Groos, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland de reorganisatie.
'Groene toekomst'
Volgens Tata is de reorganisatie nodig 'om de financiële ruimte te creëren om de noodzakelijke investeringen in de toekomst te kunnen doen en de operationele prestaties structureel te verbeteren.'
Tata werkt aan vergroening van de productie en het terugdringen van de milieu-overlast, ook voor omwonenden.
'Enorme schok'
De staalsector heeft het niet makkelijk, aldus Lacin, maar dat Tata vandaag een dergelijk massareorganisatie zonder voldoende onderbouwing en uitgewerkte plannen aankondigt, is absoluut een nare verrassing, zegt hij.
Groos omschrijft de reorganisatie als 'een enorme schok'.
Vergroening
"De timing is heel erg curieus, Tata onderhandelt nu in Den Haag over overheidssubsidie voor vergroening. Eén van de belangrijkste pijlers is behoud van de werkgelegenheid in de regio", aldus Lacin.
"Naar aanleiding van de huidige financiële situatie is er een crisis-cao uitonderhandeld, daar moet nog wel over worden gestemd door de leden van de bonden", aldus Lacin.
Toekomst
Lacin vraagt zich af of de productie bij Tata Steel wel op het huidige niveau kan blijven, als er straks 20 procent minder werknemers zijn. "Met de nieuwe fabrieken voor groen staal was er juist geconstateerd dat de komende jaren juist meer mensen nodig zijn in IJmuiden om de transitie naar groen staal goed te doen", aldus Lacin.
FNV gaat met spoed de leden raadplegen, 'acties zijn absoluut niet uitgesloten'.
Ook Cinta Groos, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland, verwijst naar de gesprekken met het kabinet over steun voor vergroening van de productie.
Minister: zorgelijk
Dirk Beljaarts, minister van Economische Zaken, zegt het 'zorgelijk' te vinden dat Tata Steel fors wil snijden in het personeelsbestand. "Dit soort signalen kunnen we niet gebruiken", zegt hij. Volgens Beljaarts moet Nederland gezien de geopolitieke verschuivingen minder afhankelijk worden van andere landen. "Daar hoort ook een goede maakindustrie bij."
Beljaarts heeft de topman van Tata Steel inmiddels gesproken. Hij hoorde in dat gesprek 'geen indicatie' dat deze ontslagronde een voorbode zou kunnen zijn voor een vertrek uit Nederland. Het bedrijf sprak van 'een noodzakelijke stap om klaar te zijn voor de toekomst'.
Voor de naar schatting 1800 werknemers die hun baan verliezen "is het echt vreselijk", benadrukt Beljaarts. Maar hij gaat er ook vanuit dat zij gezien de krappe arbeidsmarkt snel elders aan de slag kunnen komen.
'Toekomst voor groen staal'
De provincie Noord-Holland, waar IJmuiden in ligt, spreekt van een 'heftig bericht dat heel veel werknemers en hun gezinnen raakt'. "Deze beslissing, als gevolg van marktomstandigheden, heeft een grote impact op de IJmond en de provincie Noord-Holland", aldus gedeputeerde Esther Rommel (economische zaken, VVD).
De provincie is verantwoordelijk voor vergunningen, onder meer voor de omvorming van de fabriek om 'groen staal' te gaan vervaardigen. "De provincie Noord-Holland blijft benadrukken dat er een toekomst is voor een staalbedrijf in de IJmond als deze groen en schoon is", aldus Rommel. "De provincie blijft zich vanuit haar verantwoordelijkheid inzetten voor een voortvarend en zorgvuldig proces van vergunningverlening voor het project Heracless Groen Staal."
Verlies
Tata Steel Nederland sloot het vorige boekjaar, dat liep tot eind maart 2024, af met een verlies van 556 miljoen euro. Het staalbedrijf kampte met hoge kosten voor energie en grondstoffen. Europese staalbedrijven hebben de afgelopen jaren bovendien last van goedkoop Chinees staal dat de markt overspoelt en de prijzen onder druk zet.
Dit jaar kwam er nog meer slecht nieuws voor Europese staalproducenten. De Verenigde Staten voerden onlangs een importheffing in van 25 procent op al het buitenlandse staal dat het land binnenkomt. Voor Tata Steel Nederland is de Amerikaanse markt goed voor 12 procent van de afzet.
Tata Steel zorgt voor veel staal, veel banen, maar ook voor veel vervuiling. Moeten we maar helemaal stoppen met het bedrijf?