Zelfs Trump kan Bols-jubileum niet verstieren: 'Drie maanden voorraad'

Het is feest, deze week, bij Lucas Bols Company. Het bedrijf achter 'Schat, staat de Bokma koud', Coebergh, de huisjes van KLM, Zwarte Kip-advocaat en natuurlijk de Bols-jenever, bestaat 450 jaar. En dat wordt gevierd. Amerikaanse importheffingen of niet.
Wie weet hoe belangrijk de Amerikaanse markt is voor Bols zou zeggen dat het 450-jarige jubileum deze week ernstig verpest wordt door de importheffingen die Donald Trump heeft opgelegd. Maar financieel directeur Frank Cocx laat zijn humeur er niet door verpesten, zo blijkt.
Het grote onheil, een heffing van 200 procent op alle dranken uit Europa, als wraak voor een Europese invoerheffing op Amerikaanse bourbon, lijkt van tafel. Bols dreigt nu 'alleen nog maar' te maken te krijgen met een heffing van maximaal 20 procent op dranken die vanuit Europa worden ingevoerd in de VS, hoewel inmiddels ook deze op de lange baan is geschoven.
Amerika belangrijk
De Amerikaanse markt is belangrijk voor Bols. 'Zo'n 25 à 30 procent' van omzet en winst wordt geboekt in de Verenigde Staten. Dus ook een heffing van 20 procent (of van 10 procent) raakt Bols in de portemonnee. Maar door een aantal maatregelen en een beetje geluk is de impact ervan niet zo groot als je op basis van de genoemde percentages zou verwachten, legt Cocx uit.
Huisjes van KLM
Elke reiziger die op een intercontinentale vlucht van KLM 'business class' vliegt, krijgt een Delftsblauw miniatuurhuisje. Deze huisjes zijn gevuld met jenever van Bols en populair onder verzamelaars. Vooral als ze nog ongeopend zijn.
Ook is een van de 105 huisjes gebaseerd op het 'House of Bols', het museum en hoofdkantoor van het merk in Amsterdam.
De eerste reden is dat de likeuren van Bols al enige tijd ook in Amerika worden gemaakt. Daarmee krijgen die helemaal niet te maken met de invoerheffingen. Andere merken van het bedrijf, Tequila Partida en Nuvo, worden in Mexico en Canada geproduceerd. Dat zijn landen die Trump aanvankelijk ook met heffingen om de oren sloeg. Maar deze gingen net zo snel weer van tafel.
Zo blijft het overgrote deel van de omzet die Bols in Amerika genereert vooralsnog buiten schot. En op dat deel dat wel door de heffingen wordt geraakt, is het effect beperkt doordat het bedrijf op de komst van de heffingen heeft geanticipeerd. Zo heeft Bols 'voor drie maanden aan voorraden de VS binnengesleept', aldus Cocx. "Daarmee kunnen we even vooruit."
Uitwijkmogelijkheden
Als de nood echt aan de man komt, dan kan het bedrijf ook nog de productie verplaatsen. "We hebben sowieso plannen klaarliggen voor het geval een productielocatie door brand of om een andere reden niet gebruikt kan worden. Dan moeten we uitwijken naar een andere plek. Die is niet van de ene op de andere dag inzetbaar, maar wel op te starten en te gebruiken als dat nodig is, zonder dat de kwaliteit van onze dranken eronder lijdt."
Die locaties bevinden zich ook op plekken die niet door de Amerikaanse invoerheffingen worden geraakt. "In Amerika zelf, maar ook in Mexico." En zo staat niets de viering van een feestje in het oer-Hollandse Amsterdam in de weg.
Niet ieder bedrijf ontspringt de dans als het gaat om de importheffingen van Trump: