Kort geding KLM, TUI, Delta en brancheorganisaties tegen staat om vliegplafond

KLM legt zich niet neer bij een vliegplafond van 478.000 vluchten naar en van Schiphol. Samen met Delta, TUI en een aantal brancheorganisaties uit binnen- en buitenland heeft het een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Die wil niet langer 500.000 vluchten per jaar gedogen om omwonenden van Schiphol beter te beschermen tegen geluidshinder. Het geding dient vandaag.
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) maakte vorige week melding van het kort geding, tijdens een commissiedebat over Schiphol. "Verschillende luchtvaartmaatschappijen en koepelorganisaties hebben een kort geding aangespannen (om de invoering van het het vliegplafond) per november 2025 te stoppen. Dit kort geding dient aanstaande maandag 14 april."
KLM is één van de luchtvaartmaatschappijen, bevestigt een woordvoerder. "KLM kan voor haar toekomstperspectief niets anders doen dan een kort geding aangespannen tegen het besluit van de minister." Volgens de zegsman zijn ook TUI, Delta en brancheorganisaties IATA, A4A, Barin, ACN en de eigen dochters Transavia en Martinair eisende partijen.
Steen des aanstoots is dat IenW te weinig rekening houdt met vlootvernieuwing van vliegmaatschappijen bij berekeningen om geluidshinder voor omwonenden te reduceren. IenW vindt dat de aankoop van nieuwe vliegtuigen door luchtvaartmaatschappijen geen bewuste maatregel is om de geluidshinder te beperken. Nieuwe toestellen zijn immers per definitie minder lawaaiig dan oude, waardoor geluidsoverlast afneemt.
Alleen als er versneld nieuwe toestellen instromen, is volgens IenW sprake van een maatregel waarvan je het geluidseffect mag meerekenen. De vliegmaatschappijen vinden dat alle toestellen mee moeten tellen.
Europese Commissie
En de Europese Commissie, die een vinger aan de pols houdt, vindt dat ook. Als alle toestellen zouden worden meegeteld, dan zou het vliegplafond hoger uitkomen dan 478.000. Vandaar dat KLM erop aandringt ook die toestellen mee te rekenen die al in de pijplijn zaten.
In een langdurige zitting kwamen partijen niet dichter bij elkaar. Namens de Staat legde de landsadvocaat uit dat de vlootvernieuwing volledig is meegenomen bij de berekening van het vliegplafond. "Geen decibel verstilling vanwege investeringen door luchtvaartmaatschappijen is tussen wal en schip gevallen. Elk vliegtuig zit in de berekeningen en dit is gebeurd in overleg met de KLM en Transavia."
Naar verwachting doet de rechter op 28 april uitspraak. "We doen het eerder als het kan. Maar het is geen doorsneezaak die ons hier op het bordje wordt gelegd."
Eerder was er sprake van een nog verdere daling dan 478.000 vluchten. Zo ver wil minister Madlener niet gaan, zei hij in december: