Gigadeal: Prada koopt Versace voor ruim 1,2 miljard euro

Modehuis Versace komt opnieuw in Italiaanse handen. Concurrent Prada heeft het bedrijf voor 1,23 miljard euro (1,375 miljard dollar) overgenomen. De overname hing al langer in de lucht en wordt in de tweede helft van dit jaar afgerond.
Versace is sinds 2018 eigendom van Capri Holdings, een bedrijf van de Amerikaanse modeontwerper Michael Kors. Versace groeide hard onder de vleugels van Capri, maar de laatste jaren hebben luxemerken te lijden onder een afzwakkende vraag, voornamelijk in China.
Prada kan door de overname mogelijk beter concurreren met andere modebedrijven als Louis Vuitton-moederbedrijf LVMH en Kering, het bedrijf achter modemerken Gucci, Saint Laurent en Balenciaga.
"De Italianen zullen blij zijn dat Versace weer in Italiaanse handen komt. Italianen zijn trots op de eigen geschiedenis en eigen mode", zegt Madelief Hohé, die verschillende boeken over de modewereld schreef en als 'curator mode' werkt bij het kunstmuseum in Den Haag.

Andere stijl
Versace en Prada hebben ieder een andere stijl. Maar Hohé denkt niet dat de overname die stijl beïnvloedt. "Het zijn sterke merken met een eigen karakter. Die zullen ze niet zomaar loslaten. Dit zie je ook bij LVHM. Daar zitten allerlei labels onder, zoals Louis Vuitton en Dior, die allemaal uitgesproken en eigen zijn."
Versace werd in 1978 opgericht door de later vermoorde modeontwerper Gianni Versace. Na zijn dood nam zijn zus Donatella het merk over. Ook na de Amerikaanse overname bleef ze bij het bedrijf werken als creatief directeur. Maar vorige maand maakte ze bekend die functie neer te leggen.
Of dat met de overname door concurrent Prada te maken had, is onduidelijk. "Momenteel zijn er veel baanwisselingen in de modewereld", zegt Hohé. "Maar een wissel is vaak is wel een goede impuls voor een bedrijf. Mode gaat over verandering."
Bij de aankondiging van de overname schrijft topman John D. Idol van Versace dat de afgelopen zes jaar enorme vooruitgang is geboekt met de herpositionering van het merk. "Waarbij we meer nadruk leggen op het erfgoed en vakmanschap. Het merk is nu goed gepositioneerd", aldus Idol.
Iets minder waard
Overigens betaalde Capri Holdings zeven jaar geleden 1,8 miljard euro. Versace lijkt dus iets minder waard geworden te zijn, volgens kenners door de malaise in China.
Het is wel de grootste overname in de 112-jarige geschiedenis van Prada. Vergeleken met Versace heeft Prada minder last van de terugvallende vraag uit China. Het bedrijf noteerde in 2024 een omzet van 5,4 miljard euro, 17 procent meer dan in 2023. De nettowinst steeg naar 839 miljoen euro.
Miu Miu
Die groei is vooral te danken aan het succes van dochtermerk Miu Miu, dat de omzet zag groeien met maar liefst 93 procent. Miu Miu is onder meer bij jongeren populair.
Zowel Prada als Versace (Capri) zijn beursgenoteerd. Beleggers lijken enthousiast te zijn over de deal. Beide aandelen gingen iets omhoog nadat het nieuws over de overname bekend werd.