Tesla stopt verkoop Model S en Model X in China

De Amerikaanse elektrische automaker Tesla staakt de verkoop van zijn Model S en Model X-auto's in China. De twee wagens worden in de VS gebouwd en worden dus belast met de torenhoge importheffingen die de Chinese president Xi Jinping heeft ingevoerd als reactie op de Amerikaanse heffingen.
De Model S-sedan en Model X-SUV waren tot voor kort ook voor Chinese klanten te bestellen. Maar die optie is nu enkele dagen na het invoeren van de Chinese tegenheffingen verdwenen, zo ontdekte financieel persbureau Bloomberg.
Alleen de bestaande voorraad van deze geïmporteerde modellen is nog te koop in China, waaronder een witte Tesla Model S voor een bedrag van omgerekend ruim 90.000 euro.
De meest populaire modellen in China, Model 3 en Model Y, die in de Tesla-fabriek in Shanghai worden geproduceerd, zijn nog wel ruim verkrijgbaar.
Torenhoge heffingen
Waarom Tesla zijn in Amerika geproduceerde auto's niet langer aanbiedt in China, is nog niet duidelijk. Het bedrijf heeft nog niet geageerd op het besluit.
Het schrappen van de verkoop volgt kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump de heffing op alle Chinese producten die door Amerika worden geïmporteerd tot in het extreme heeft verhoogd naar inmiddels 145 procent. Waarop China vrijwel direct reageerde: het land heeft zijn eigen importheffingen voor goederen uit de VS verhoogd tot 125 procent. Wat dus ook geldt voor elektrische auto's.
Tesla heeft de laatste jaren te maken met stevige concurrentie van onder meer Chinese automakers. Zo werd Musks bedrijf afgelopen jaar voor het eerst voorbijgestreefd door BYD, dat goedkopere elektrische auto's aanbiedt. De wereldwijde jaaromzet van het in Shenzhen gevestigde bedrijf overtrof die van Tesla (107 miljard dollar tegenover 97,7 miljard dollar).
Maar ook elders gaat het minder goed met Tesla. De Amerikaanse autoproducent zag zijn verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar inzakken tot bijna 337.000 voertuigen en beleefde daarmee het slechtste kwartaal sinds 2022.

De ingezakte verkoop wordt door analisten in verband gebracht met de toenemende afkeer tegen het publieke optreden van Tesla-topman Musk. Hij speelt een opmerkelijke rol in de Amerikaanse regering-Trump, die hem aan het hoofd zette van een afdeling die zoveel mogelijk Amerikaanse ambtenaren wil ontslaan en in overheidsuitgaven wil snijden.
Bovendien heeft Musk wat betreft zijn opvattingen een radicale ruk naar rechts gemaakt. Zo liet hij alle teugels varen op de door hem gekochte berichtendienst Twitter (nu X genaamd) door niet langer desinformatie en extreme uitlatingen te modereren.
Ook bemoeide de zakenman zich plots ook in Europa met politiek. Daarbij steunde hij openlijk de omstreden Duitse politieke partij AfD en de Britse rechts-extremistische activist en hooligan Tommy Robinson. Ook maakte hij tijdens de inhuldiging van Trump in januari tot tweemaal toe een controversieel gebaar dat wel heel erg leek op een Hitlergroet.