'De dollar gaat door het putje en dat is goed nieuws voor Europa'

Zo'n beetje alles wat met dollars te maken heeft – de munt zelf of staatsleningen – wordt gedumpt door beleggers. Dat veroorzaakt een opvallende stijging van de waarde van de euro. En dat is vooral 'goed nieuws voor Europa', stelt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.
Een euro is inmiddels zo’n 1,14 dollar waard. Op 1 april van dit jaar was dat nog 1,08 dollar. De dollar zit sinds begin van dit jaar in een neerwaartse spiraal, maar duikt de laatste dagen harder omlaag.
Vooral Europa komt als winnaar uit de bus van Trumps roerige handelsbeleid, aldus De Geus. "Europa gaat winnen", zegt hij. Vier vragen en antwoorden.
1. Waarom is dit goed nieuws voor Europa?
In het kort: in de wereldhandel worden op dit moment veel producten afgerekend in dollars. Dat geldt in het bijzonder voor grondstoffen, zoals goud, zilver, maïs, sojabonen en energiebronnen zoals gas en olie.
Een zwakkere dollar betekent dat Europese producenten die grondstoffen goedkoper kunnen inkopen: die kosten omgerekend minder euro's. Met een bijzondere vermelding voor de voor de wereld zo belangrijke grondstof olie.
Vanwege de handelsoorlog was de olieprijs – en de graadmeter daarvoor, de prijs voor een vat Brentolie – de afgelopen tijd al aan het dalen. Als de economie door de handelsoorlog minder hard groeit, dan dempt dat de vraag naar olie. Olieproducerende landen gooiden daar deze maand nog een schepje bovenop, door aan te kondigen om vanaf mei meer te gaan produceren.
In onderstaande grafiek zie je dat de dollar-eurokoers daar nóg een schepje bovenop doet. Omgerekend in euro's daalt de olieprijs namelijk nog harder dan de prijs in dollars.
Hoewel dit zich niet één op één vertaalt naar de prijzen aan de pomp, verwachten kenners wel dat ook de prijzen voor consumenten de komende tijd verder zullen dalen. Van een zwakkere dollar worden we in Europa rijker, zegt De Geus. "Onze koopkracht stijgt."

2. Wat zijn de nadelen van de sterke euro?
Producten die een bedrijf uit Nederland of de eurozone exporteert naar de VS worden duurder voor Amerikanen – en dat staat nog los van de (eventuele) importtarieven. Amerikaanse afnemers moeten door hun zwakkere munt meer dollars neerleggen voor waren uit Europa, waardoor de vraag waarschijnlijk zal dalen.
Verder krijgt een Nederlandse exporteur minder euro's voor de dollars die hij in de VS ontvangt. En winsten die in de VS worden gemaakt zijn, omgerekend in euro's, minder waard.
De Geus denkt desondanks dat de schade zal meevallen, omdat bijvoorbeeld in Nederland sprake is van een handelsoverschot – we exporteren voor meer geld aan goederen dan we importeren.
3. Wat is er aan de hand op de beurzen met die dollar?
De dollar lijkt in een vertrouwenscrisis te zitten. Amerikaanse staatsleningen en dollars worden van de hand gedaan op de beurs. Volgens De Geus is niet helemaal duidelijk wie achter die verkopen zit, maar bijvoorbeeld China heeft eerder aangekondigd aan te sturen op verkoop van dollars om een koersval van de eigen munt te voorkomen.
Ook de hogere inflatie in de VS kan de verkoop van dollars aanjagen, omdat door de inflatie de waarde van de dollar wordt aangetast: je kunt met één dollar minder spullen kopen. Beleggers zullen dan eerder hun geld buiten de VS investeren.
4. Wat betekent dit voor Amerika en de dominante dollar?
"De euro zou de reservemunt van de wereld kunnen worden dankzij het geblunder van Trump", zegt De Geus. De dollar is al geruime tijd de dominante munteenheid in de wereld als het gaat om geldreserves van landen. Maar wordt de dollar zwakker, dan zou de euro die plek kunnen innemen.
De Amerikaanse president zou ook moedwillig aansturen op een zwakkere dollar, omdat het de producten uit de VS aantrekkelijker maakt voor buitenlandse afnemers. Nu nog is het andersom, en kopen de VS juist veel meer spullen uit het buitenland. Maar dat is niet goed voor de Amerikaanse maakindustrie en werkt het door Trump gevreesde handelstekort (er wordt meer geïmporteerd dan geëxporteerd) juist in de hand, is de gedachte.
De grote vraag is wat Trump nu precies wil, zegt De Geus. "Maar laat die euro ondertussen maar meer waard worden, daar hebben wij voordeel van."
Als je TikTok-influencers moet geloven is dit het moment om aandelen te kopen. Wij vroegen het Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z: