Handelen met voorkennis

Manipuleerde Trump de markt? 'Schoof zou in hechtenis zijn genomen'

Door RTL Z ··Aangepast:
© Brendan Smialowski / AFP / ANP Manipuleerde Trump de markt? 'Schoof zou in hechtenis zijn genomen'
RTL

Donald Trump lijkt afgelopen woensdag financieel over de schreef te zijn gegaan. Een paar uur voordat hij aankondigde voor tientallen landen de importtarieven te verlagen, zei hij op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social dat het een 'geweldige tijd is om te kopen'. Waarom dit een zweem van marktmanipulatie heeft, wordt hieronder uitgelegd.

Aan de hand van een tijdlijn laten we zien wat er precies gebeurd is. Daarna wordt uitgelegd wat er 'fout' zou zijn aan het handelen van Trump. 

09.37 (15.37 Nederlandse tijd): "DIT IS EEN GEWELDIGE TIJD OM TE KOPEN!!! DJT", schrijft Trump op Truth Social. Hij roept overduidelijk op om te kopen. Zelfs de niet zo goede verstaander snapt dat het om aandelen gaat. 

Goed om te weten is dat de beurzen door de grillen van Trump op het gebied van importheffingen op dit moment juist slecht presteerden. Aandelen zijn dus rond dit tijdstip goedkoper dan eerder en kunnen dus flink meer waard worden. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

13.00 (19.00 Nederlandse tijd): Vanaf dit moment beginnen de beurskoersen te stijgen. Ook werd er opeens veel meer gehandeld in financiële producten waarmee handelaren kunnen speculeren op een (verdere) koersstijging. 

13.18 (19.18 Nederlandse tijd): Trump maakt, weer op Truth Social, onder meer bekend dat voor meer dan 75 landen de aanvullende 'wederkerige' heffingen voor 90 dagen worden opgeschort. Voor deze landen geldt dus ongeveer drie maanden de algemene importheffing van 10 procent in plaats van de (veel) hogere tarieven. 

Een opluchting voor beleggers, aangezien over het algemeen wordt aangenomen dat hogere handelstarieven slecht zijn voor de economie. Ook zorgt de aankondiging voor duidelijkheid. En daar houden beleggers van. Het is daarom niet verwonderlijk dat beurzen na dit nieuwe bericht hard stegen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maar wat maakt Trump dan verdacht? De groei van het aantal transacties vlak voor het tweede bericht duidt erop dat bepaalde beleggers wisten van de aankondiging van Trump. Dit zou hen dan bijvoorbeeld ingefluisterd kunnen zijn. Zulke gevoelige informatie die de wereldwijde economie beïnvloedt, moet natuurlijk vertrouwelijk blijven. Of de president gelekt heeft, moet onderzocht worden. 

Handelen met voorkennis 

Het eerste bericht is volgens sommigen ook niet in de haak. Hij lijkt er immers sterk op dat Trump wist dat hij later die dag het bericht over de heffingspauze naar buiten zou brengen.  Hij zou misschien voorkennis, informatie die niet openbaar is, hebben gebruikt om beleggers aan te zetten tot kopen. En dan te bedenken dat Trump een enorme machtspositie heeft als leider van de grootste economie van de wereld. 

"Het aanmoedigen om aandelen te kopen aan je volgers terwijl je, en dit moet onderzocht worden, waarschijnlijk beschikt over voorwetenschap kan gekwalificeerd worden als overtreding van de regels die gelden om de integriteit van de kapitaalmarkten te bewaken", zegt Gerben Everts, oud-beurstoezichthouder bij de AFM en directeur van beleggersvereniging VEB. 

Marktmanipulatie? 

Beursanalist Corné van Zeijl zegt dat het handelen met voorkennis 'diefstal' is. In dit geval misbruikt de ene partij namelijk de informatie waarover de ander niet beschikt. Hij vindt dat de hoeveelheid transacties voor het tweede bericht onderzocht moet worden. 

Hij heeft minder moeite met het eerste bericht. Volgens hem is er niet per se sprake van marktmanipulatie. Dus de koers proberen te beïnvloeden met je bericht. Volgens hem kan dit bericht geschaard worden onder de inmiddels 'normale' communicatie van Trump. "Dit bericht had ook niet gelijk impact op de koersen." 

De ommezwaai van Trump: briljante tactiek of keiharde marktwerking?
Lees ook

De ommezwaai van Trump: briljante tactiek of keiharde marktwerking?

Dat Trump wel degelijk invloed heeft gehad, blijkt later wel. Everts komt met cijfers. "Er staat in de VS zo’n 50 biljoen dollar aan aandelen uit. Enkel in de VS is er die dag 5000 miljard winst door de ene groep behaald en gemist door anderen." Duidelijk is dat meerdere miljardairs, zoals Elon Musk, geprofiteerd hebben. 

SEC

Meerdere Amerikanen nemen de woorden manipulatie wel in de mond. Kathleen Clark, hoogleraar overheidsethiek en corruptie aan Washington University, zegt in de krant The New York Times dat Trumps acties 'normaal gesproken een onderzoek door de SEC zouden veroorzaken'. De SEC is de Amerikaanse beurswaakhond. 

"Onder normale omstandigheden krijg je als SEC zelden zo'n sterke casus. Dit moet je dan zorgvuldig onderzoeken", vult Everts aan. Toch heeft hij er een hard hoofd in dat er opgetreden wordt. "Er heerst grote angst bij de SEC. Trump en Musk zullen individuele medewerkers van de SEC die meewerken aan een dergelijk onderzoek direct (laten) ontslaan en publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Als je je hypotheek nog moet afbetalen denk je wel twee keer na."

Het zijn roerige tijdens op de beurs. Daarom wordt er door experts en niet-experts kwistig gestrooid met beursclichés. Hieronder de vijf grootste: 

Hij zegt dat het bestuur van de waakhond niet meer volledig neutraal is. Trump kan nog wel claims van beleggers aan de broek krijgen. Everts denkt bijvoorbeeld aan particuliere en institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen). "In de VS zijn enorm veel class action-advocaten die onder normale omstandigheden graag bereid zijn fel uit te halen tegen dit soort misbruik. Om de toorn van Trump niet over zich af te roepen, zijn ze in deze specifieke casus wellicht wat terughoudender."

Wat als Schoof dit had gedaan? 

"Premier Schoof zou - als hij zich in een identieke positie zou hebben gemanoeuvreerd - waarschijnlijk direct zijn verhoord en in hechtenis zijn genomen", zegt Everts. Hoewel de regels in Nederland anders zijn dan in de VS, laten zijn opmerkingen zien hoe 'ernstig' hij het handelen van Trump vindt. 

Wat er precies is gebeurd en of Trump inderdaad schuldig is, wordt misschien later of zelfs helemaal niet bekend. Everts vindt het in ieder geval 'Amerika- en presidentonwaardig'. "Vertrouwen in de integriteit van kapitaalmarkten maakt en breekt een economie en samenleving."

Lees meer over
Donald TrumpAFMVEBHandelsoorlog