Gemeenten zien meer inwoners met betalingsachterstand, vooral bij zorgverzekering

Gemeenten kregen vorig jaar meer meldingen binnen over inwoners die kampen met betaalachterstanden. Het gaat om schulden bij verhuurders, zorgverzekeraars, en energie- en drinkwaterbedrijven.
Het aantal meldingen nam met tien procent toe, constateert Divosa, een organisatie die de signalen over de schulden binnen gemeenten bijhoudt.
Bij zorgverzekeraars was hat aantal achterstallige betalingen het grootst. 41 procent van de meldingen is afkomstig van zorgverzekeraars.
Zorgverzekering
Dat komt volgens Divosa, omdat een zorgverzekering verplicht is, en vanwege de hoge kosten is dit vaak een van de eerste rekeningen die niet meer wordt betaald.
Het aantal signalen over betaalachterstanden bij drinkwaterbedrijven, is bijna verdubbeld. Dat kan echter ook komen doordat veel drinkwaterbedrijven tegenwoordig maandelijkse rekeningen sturen in plaats van elk kwartaal. Dat vertekent de cijfers mogelijk. Ten opzichte van 2024 zijn er 85 procent meer meldingen.
Een gemeente zoekt niet altijd contact met een inwoner als er financiele problemen zijn. Soms zijn bijvoorbeeld de betalingsachterstanden erg laag en wordt dat niet gedaan. Als er wel contact wordt gezocht, helpt het vaak om meerdere contactpogingen te doen.
Gemeenten zoeken op allerlei manieren contact, bijvoorbeeld via telefoon, een huisbezoek, e-mail, of WhatsApp. Het soort hulp dat geboden wordt wisselt, afhankelijk van de gemeente en de hoogte van de schuld.
Soort hulp
In sommige gevallen wordt bijvoorbeeld geholpen met het ordenen van de administratie. Soms wordt geholpen bij het opzetten van een afbetalingsregeling met de schuldeiser en in andere gevallen worden inwoners doorverwezen naar de schuldhulpverlening.
Ook bij commerciële bedrijven bouwen mensen een schuld op, bijvoorbeeld door te kiezen voor achteraf betalen, zo zie je in deze video.