Nieuwe klap in handelsoorlog: 'China neemt voorlopig geen vliegtuigen van Boeing af'

Een nieuwe escalatie in de handelsoorlog: China wil dat Chinese luchtvaartmaatschappijen voorlopig geen nieuwe toestellen van het Amerikaanse Boeing meer afnemen.
Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Chinese regering heeft de maatschappijen ook bevolen om alle aankopen van luchtvaartgerelateerde apparatuur en vliegtuigonderdelen van Amerikaanse bedrijven te pauzeren, aldus Bloomberg.
De stap volgt op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de importheffingen voor de meeste goederen uit China te verhogen naar 145 procent.
Toestellen geparkeerd
China sloeg vervolgens terug met heffingen op Amerikaanse goederen van 125 procent. Daarmee zijn de Boeings en Amerikaanse luchtvaartonderdelen fors duurder geworden voor Chinese afnemers.
Volgens Bloomberg staan er ongeveer tien Boeing-toestellen op de planning om te worden geleverd aan China Southern Airlines, Air China en Xiamen Airlines. Een deel van de vliegtuigen staat nog in het Amerikaanse Seattle en er zouden ook toestellen zijn geparkeerd staan bij een Chinese Boeing-faciliteit.
Van sommige toestellen die zijn besteld, is het papierwerk voor aflevering en de betaling mogelijk al afgerond voordat de wederkerige Chinese importheffing afgelopen zaterdag inging, aldus Bloomberg. Die vliegtuigen kunnen volgens het persbureau mogelijk wel worden afgeleverd.
179 toestellen tot 2027
Volgens persbureau Reuters willen de drie grootste Chinese luchtvaartmaatschappijen, Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines tussen 2025 en 2027 respectievelijk 45, 53 en 81 toestellen van Boeing afnemen.
De Chinese regering overweegt volgens Bloomberg ook om de Chinese luchtvaartmaatschappijen die Boeings leasen, en te maken krijgen met hogere kosten, te hulp te schieten.
Klap voor Boeing
Vorige week meldde Bloomberg al dat twee andere Chinese luchtvaartmaatschappijen de levering van Boeing 787's (Dreamliners) hadden uitgesteld.
De stap van China is een klap voor Boeing. Verwacht wordt dat de Chinese markt in de komende twee decennia goed is voor 20 procent van alle vliegtuigen die in gebruik worden genomen. Boeing hoorde dinsdag dan ook bij de verliezers op de beurs van Wall Street.
In 2018 nam China nog een op de vier toestellen af die Boeing produceerde. Maar het Amerikaanse bedrijf heeft in de afgelopen jaren geen grote Chinese order meer gehad, aldus Bloomberg.
Dat komt mede doordat in 2019 737 Max-toestellen aan de grond werden gehouden, na twee ongelukken. Onder president Biden en, daarvoor, tijdens het eerste presidentschap van Trump, zorgden handelsconflicten er al voor dat er minder Boeings door China werden besteld.
Problemen met Boeings
Vorig jaar kampte Boeing ook met kwaliteitsproblemen. Zo verloor een toestel een deur, een vliegtuig verloor een wiel en er warenweer problemen met 737 Max-vliegtuigen, door een defect van het richtingsroer.
Airbus verkoopt al een aantal jaren meer vliegtuigen in China dan Boeing. En China heeft met Comac een eigen vliegtuigbouwer opgericht.
In deze video zie je dat Chinese chauffeurs zonder werk zitten door de handelsoorlog: