ING berekent lagere hypotheekrente door vergroening automatisch door aan klanten

ING-klanten die hun huis vergroenen, krijgen daar binnenkort automatisch korting voor op hun hypotheekrente. Dat geldt ook voor klanten van wie het huis (veel) meer waard is geworden of die hun hypotheek voor een groot deel hebben afgelost. Voorheen moesten klanten daar zelf om vragen. Toch klinkt ook kritiek op deze 'service'.
Dat meldt ING in een persbericht.
Prijskorting op hypotheekrentes is niet nieuw, momenteel krijgen klanten van ING die een woning met een A of A+ label hebben ook al korting van 0,10 tot 0,15 procent op hun hypotheekrente. Ook andere hypotheekverstrekkers bieden dit soort kortingen aan.
Maar dat bij een verbetering van een energielabel, bijvoorbeeld door plaatsing van een warmptempomp of isolatieglas, de korting op de hypotheekrente automatisch worden doorberekend, is nieuw.
Wat precies de hoogte van de korting wordt per energielabel wil ING nog niet prijsgeven. Dat wordt eind april duidelijk, op basis van de actuele rentestanden.
Als een energielabel na 10 jaar verloopt, kan de rentekorting ook weer vervallen, waardoor de maandlast weer hoger wordt. Maar dat gaat niet automatisch, belooft een woordvoerder. "Die klanten krijgen eerst een brief."
Ook de rentekorting als de hypotheek in een lagere risicoklasse terecht komt zal ING automatisch gaan toepassen. Nu moeten klanten een verzoek doen bij de bank als de schuld deels is afbetaald of de waarde flink is gestegen, om in aanmerking te komen voor korting, iets dat veel huizenbezitters vergeten. Sommige andere hypotheekverstrekkers doen dit ook al automatisch.
Volgens Folkert van der Ploeg, directeur wonen bij ING, komt de bank hiermee tegemoet aan de wens om niet alleen de mensen die al een hoog energielabel hebben te belonen. Door een korting te geven per labelstap, wordt het voor lager gelabelde huizen aantrekkelijk gemaakt om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen.
"Een ander belangrijk uitgangspunt is dat je niet in één keer je woning compleet hoeft te verduurzamen om een lagere rente te krijgen, maar dat ook in stappen kunt doen", zegt Van der Ploeg. "Je kunt namelijk ook een lagere rente krijgen als je je energielabel stap voor stap verbetert."
Toch zijn hypotheekadviseurs kritisch. Volgens Oscar Noorlag van hypotheekketen Van Bruggen Adviesgroep, straft ING in de praktijk de klanten die hun woning niet kunnen of willen verduurzamen met een relatief hogere rente.
“Het betekent dat huiseigenaren met een slecht energielabel te maken gaan krijgen met een relatief hogere rente in vergelijking met huiseigenaren met een woning met een goed energielabel.”
ING heeft de meeste klanten op de Nederlandse hypotheekmarkt en is met Rabobank en ABN AMRO een van de grootste woningfinanciers.
Voordeel voor ING
Noorlag denkt dat ING op deze manier klanten met lage energielabels zachtjes richting de uitgang duwt als de rentevaste periode afloopt. Dat is het belang van de grootbank, hoe meer woningen die door ING gefinancierd zijn een groen label ontvangen, hoe goedkoper de bank op de internationale geldmarkten kapitaal kan aantrekken.
"Vanuit Europa gelden namelijk duurzaamheidsregels, waardoor ING tegen een lagere rente geld kan lenen als de bank dit gebruikt voor hypotheken voor woningen met een goed energielabel", zegt Noorlag.
Groen bouwdepot efficiënter
Volgens Jos Koerts, onafhankelijk hypotheekadviseur, zouden hypotheekklanten met een laag label veel meer hebben aan een éénmalig extra bouwdepot voor een verduurzamingsslag van de woning.
Maar dit mogen banken niet zomaar verstrekken omdat de hoogte van hypotheekleningen wettelijke grenzen kent, om mensen te beschermen tegen overkreditering.
In Leiden kun je binnenkort wonen op het dak van een winkelcentrum: