Dag na rentebesluit ECB gaat rente op spaargeld bij de ING omlaag

Toeval of niet, maar een dag nadat de Europese Centrale Bank de rente verlaagde, gaat de rente op spaargeld bij ING ook omlaag. Andere grote Nederlandse banken volgen het voorbeeld van ING vooralsnog niet.
Vanaf vandaag krijgen spaarders over het spaarsaldo tot en met 10.000 euro nog maar 1,25 procent rente, dat was 1,5 procent. Dat scheelt dus 25 euro aan rente. Ook voor hogere spaartegoeden gaat de rente bij de bank omlaag.

Het is voor het eerst sinds 2023 dat ING de rente verlaagt. De verlaging was vorige week al aangekondigd, maar gaat vandaag in.
En dat is net een dag nadat de ECB bekendmaakte dat het de rente verder verlaagt. Dat gebeurt onder meer om de impact van de handelsoorlog te verzachten. Lagere rente betekent dat het goedkoper wordt om geld te lenen. En dat is goed voor de economie, omdat het verleidelijker wordt om geld te lenen om te investeren, zo hopen de centrale bankiers.
Heel opmerkelijk
Dat ING de rente verlaagt, vindt Sieto de Vries - medeoprichter van Geld.nl - zeer opmerkelijk. Er zit nog een flink verschil tussen de rente die de banken van de ECB krijgen om hun geld daar te stallen en wat de bank haar klanten uitkeert, legt hij uit. "Eigenlijk verdienen ze nog een procent per nacht op hun klanten", rekent hij voor. "Terwijl het bedrijf 6 miljard winst draait."
"Tuurlijk zijn banken commercieel gemaakt, maar in principe hebben ze een maatschappelijke functie", vertelt hij. Volgens hem kijkt de bank 'te veel' naar de aandeelhouders.
Concurrentie nog niet
De andere grote Nederlandse banken volgen het voorbeeld van ING vooralsnog niet. De Volksbank (van de merken SNS, Reaal en ASN) laat weten het besluit van de ECB 'gevolgd te hebben'. "Als we onze rentes aanpassen, informeren we als eerste onze klanten", laat een woordvoerder weten.
"We lopen niet vooruit op eventuele toekomstige rentebesluiten, dus we kunnen geen uitspraken over doen", laat Rabobank weten. En ABN Amro wil er ook niets over zeggen.
Hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig? In de video leggen we het aan je uit.