Rabobank: 40 procent thuiswonende kinderen betaalt kostgeld

Door de woningnood wonen kinderen steeds langer thuis bij hun ouders. Maar op kosten van pa of ma leven en intussen de eigen bankrekening spekken is er niet altijd bij. Ongeveer veertig procent van de thuiswonende kinderen boven de 18 jaar betaalt kostgeld, blijkt uit onderzoek van Rabobank.
Daarvan betaalt 23 procent een vast bedrag, 17 procent legt een wisselend bedrag in. Het kan om een paar tientjes gaan of honderden euro's, de bank heeft niet gevraagd naar de hoogte van het kostgeld. Ook is niet duidelijk of de betalende kinderen op eigen initiatief geld lappen of dat hun ouders om het geld vragen.
Des te ouder, des te groter de kans dat iemand kostgeld betaalt. Zo betaalt 65 procent van de thuiswoners tussen de 25 en 30 jaar kostgeld, tegenover 34 procent van de 18- tot en met 24-jarigen. Vaak gaat het om thuiswonende kinderen die al werken. En thuiswoners met een hoger inkomen betalen vaker kostgeld dan degenen met een lager inkomen.
Verder is opvallend dat mannen vaker kostgeld betalen dan vrouwen. Ook de woonsituatie van ouders lijkt een rol te spelen: kinderen van huurders betalen vaker kostgeld dan de inwonende kinderen van huiseigenaren.
Logischerwijs hebben de kinderen die kostgeld betalen minder spaargeld en meer financiële stress. Een deel heeft moeite om de rekeningen te betalen of kan niet altijd pinnen.
Voor het onderzoek heeft RaboResearch een enquête uitgevoerd onder 1.602 Nederlanders van 18 tot en met 30 jaar, waarvan 631 respondenten bij hun ouders wonen.
Door de hoge prijzen is een huis kopen voor veel mensen lastig, zie je in deze video: