Trump jaagt goudprijs naar nieuw record: 'veilige haven' in onzekere tijd

De goudprijs is naar een nieuw record gestegen. Dat komt mede door de Amerikaanse president Donald Trump, die met zijn importheffingen voor onzekerheid zorgt en de voorzitter van de centrale bank in de VS wil ontslaan.
Vannacht betaalde je voor een troy ounce (31,1 gram) even iets meer dan 3500 dollar. Dat is het hoogste niveau ooit. Sinds het begin van het jaar steeg de goudprijs al met 33 procent. Inmiddels is de goudprijs met 3450 dollar weer ietsjes minder hoog.
Onafhankelijkheid Fed
De gestegen goudprijs komt onder meer doordat Trump twijfel zaait over de onafhankelijkheid van de Fed, de centrale bank in de VS. De afgelopen weken haalde hij regelmatig fel uit naar voorzitter Jerome Powell. Zo heeft hij gedreigd om hem te ontslaan, sommeert hem vrijwel dagelijks om de rente te verlagen en noemde Trump gisteren Powell een 'loser'.
Powell heeft gezegd dat hij juist nog even wil wachten met het verlagen van de rente. Trumps importheffingen kunnen volgens de Fed de inflatie opstuwen, omdat producten duurder worden.
Eén van de taken van de Fed is juist om de inflatie te bestrijden en bij een stijgende inflatie moet je niet de rente verlagen, want dan wakker je de inflatie juist aan. De afgelopen tijd bleek al dat de Amerikaanse consumenten een stijgende inflatie verwachten.
'Waardevast'
In het geval Trump Powell weg kan werken, stijgt de inflatie, vrezen beleggers. Als een centrale bank onafhankelijk is, dan is deze daardoor beter in staat de inflatie in de hand te houden, is de heersende gedachte onder economen. Inflatie betekent dat de waarde van geld daalt en goud kan waardevast zijn, zo denken beleggers. En dus stoppen ze masaal hun geld in het edelmetaal.
Importheffingen
De vraag in hoeverre de Fed straks onafhankelijk is komt bovenop de onzekerheid die Trump veroorzaakt met zijn handelsbeleid.
Het zigzaggende handelsbeleid en de steeds verder oplopende handelsoorlog zorgen voor onzekerheid en dat kan de economische groei drukken. Bedrijven kunnen namelijk moeite hebben om hogere heffingen door te berekenen aan consumenten en worden mogelijk terughoudender met investeren.
Ook weten bedrijven mogelijk niet waar ze aan toe zijn, omdat Trump geregeld zijn beleid inzake handelsheffingen omgooit. Bedrijven zullen dan ook voorzichtiger zijn met investeren.
Minder economische groei, of zelfs een recessie, waar sommige economen voor vrezen, is slecht voor de winsten van bedrijven en daarmee voor de koersen van aandelen. Goud wordt dan vaak als een 'veilige haven' gezien.
'Beroerde belegging'
Overigens is goud in de afgelopen decennia een 'beroerde' belegging geweest, zei RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker onlangs. Als je in oktober 1980 100 dollar had belegd in goud, dan zou dat nu zo'n 460 dollar waard zijn. Maar boodschappen werden ook duurder, de prijs van een mandje boodschappen steeg in die periode van 100 naar 360 dollar.
Tot afgelopen najaar had een belegging in goud per saldo zelfs niets opgeleverd, aldus Schoenmaker. Je had beter in aandelen kunnen zitten, zegt hij. Een belegging van 100 dollar in aandelen was inmiddels bijna 5000 dollar waard geweest. Aandelen leveren dividend op, maar als je goud hebt, dan zorgt dat niet voor inkomsten.
In deze video zie je of er een masterplan is achter Trumps heffingen: