ABN Amro volgt concurrent ING en verlaagt spaarrente

ABN Amro volgt het voorbeeld van ING en gaat ook de spaarrente verlagen. Vanaf 1 mei krijgen spaarders over het spaarsaldo tot en met 500.000 euro 1,25 procent rente. Dat is nu 1,5 procent. De renteverlaging geldt voor zowel particuliere als zakelijke spaarders. Ook de rente op kinderspaarrekeningen daalt.
Eerder deze maand verlaagde ING al de spaarrente, eveneens tot 1,25 procent. Het was voor het eerst sinds het najaar van 2023 dat de grootste bank van Nederland de rente aanpaste.
Rabobank kondigde in februari al renteverlagingen aan op verschillende spaarproducten. Al is de spaarrente bij deze bank nog wel hoger dan bij de andere grootbanken.
Kritiek
Eerder kregen de grootbanken nog kritiek dat zij hun rentes slechts beperkt opschroefden, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentetarieven in rap tempo had verhoogd. De ECB is nu juist begonnen met het verlagen van de rente. Banken zijn er nu dus wel snel bij om de spaartarieven te verlagen.
De Rabobank wilde vorige week nog niets zeggen over een eventuele nieuwe renteverlaging. "We lopen niet vooruit op eventuele toekomstige rentebesluiten, dus we kunnen daar geen uitspraken over doen."
Eerder werd bekend dat Nederlanders steeds meer sparen bij banken in het buitenland, waar de rentes vaak aanzienlijk hoger zijn. In juni 2022 hadden Nederlandse huishoudens nog zo'n 7,3 miljard euro staan op bankrekeningen in andere Europese landen. "In twee jaar tijd zijn de banktegoeden van Nederlandse huishoudens in andere landen in het eurogebied daarmee meer dan verdubbeld (ongeveer 15 miljard euro, red.)" meldde DNB vorig jaar.
Volgens de Nederlandsche Bank bankieren Nederlanders 'traditioneel' gezien veel in dichtbijgelegen landen zoals Duitsland, België en Frankrijk, maar zijn Estland en Italië ook populair.
Gebrek aan concurrentie
De lage spaarrente bij Nederlandse banken komt mede door een gebrek aan concurrentie, schreef de ACM vorig jaar. "De ACM heeft geen aanwijzingen voor verboden afspraken tussen de grootbanken om de rente laag te houden. Wel is het aannemelijk dat er sprake is van 'stilzwijgende afstemming' tussen de grootbanken over spaarrentes."
"Dat betekent dat banken elkaars rentetarieven in de gaten houden en elkaar op de voet volgen in plaats van te concurreren." Het effect is volgens de ACM vergelijkbaar met een kartel.
Hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig? In de video leggen we het aan je uit.