Nog een paar uur voor je belastingaangifte: hier moet je op letten

Het is bijna 1 mei en dat is voor veel mensen de deadline om de belastingaangifte over 2024 te doen. Wie een aangiftebrief heeft ontvangen, is verplicht om aangifte te doen. Waar moet je op letten? RTL Z zet de belangrijkste aftrekposten op een rijtje.
De meeste mensen betalen het hele jaar door belasting: over hun loon, de boodschappen en hun bezit om zomaar wat zaken te noemen. Eén keer per jaar krijg je de mogelijkheid om daar iets van terug te halen, via aftrekposten bij je belastingaangifte.
Inmiddels hebben veel mensen die aangifte al gedaan, zo meldt de Belastingdienst. "Mogelijk gaan we het recordaantal aangiftes verbreken", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. Dat moet zo rond de aangiftedeadline bekend worden. Overigens kun je ook uitstel aanvragen voor de aangifte en zal een deel van de mensen dit daarom later pas doen.
In de brief van de Belastingdienst staat wanner je aangifte binnen moet zijn. Meestal is dat 1 mei, morgen dus. En wie te laat is, riskeert een boete, zo lees je later in dit stuk.
Aftrekposten
Heb jij je aangifte nog niet gedaan? Voor veel mensen is het geen al te leuke boekhoudklus, maar het kan wel lonen om er wat uurtjes in te steken. Want bij de aangifte geldt: hoe meer aftrekposten, hoe meer je mag aftrekken van het bedrag waarover je belasting moet betalen.
En hoe lager dat bedrag is, hoe minder belasting je uiteindelijk betaalt. Hieronder vind je de belangrijkste posten om rekening mee te houden.
Heffingskortingen
Dat zijn om te beginnen de arbeidskorting, een korting op de heffing voor werkenden, en de algemene heffingskorting (een korting op de inkomstenbelasting). Die laatste aftrekpost geldt voor iedereen die minder dan 75.518 euro verdient. De arbeidskorting geldt tot een inkomen van maximaal 124.935 euro.
Deze wordt overigens meestal door de werkgever al verrekend in de loonstrook, dus reken je niet rijk als je in loondienst bent.
Hypotheekrenteaftrek
Voor huiseigenaren is de belastingaangifte ook echt iets om even nauwkeurig te doen. Zij mogen de rente die ze aan hun bank of hypotheekverstrekker betalen, namelijk aftrekken van hun inkomen. Dat geldt overigens wel alleen voor hypotheken met een maximale looptijd van 30 jaar. Het levert al snel duizenden euro's voordeel per jaar op.
Heb je een partner? Verdeel en heers
Als je samen aangifte doet met je partner, mag je zelf kiezen op welk inkomen je aftrekposten in mindering brengt. Meestal geldt dat je dat het best kunt doen bij de meest verdienende partner, zeker als hij of zij meer dan 75.518 euro verdient. Dan val je namelijk in het hogere belastingtarief van 49,5 procent. Aftrekposten leveren dan bij een hoger tarief meer op.
Bij de hypotheekrenteaftrek geldt zo'n slimme verdeling niet per se, omdat het percentage waartegen je mag aftrekken maximaal 36,97 procent is. Het maakt wat dat betreft niet uit bij welke partner de aftrek in mindering wordt gebracht.
Omdat inkomens boven de 75.518 euro geen recht hebben op algemene heffingskorting, en daaronder juist wel, is het aantrekkelijker om die korting af te trekken van het lagere inkomen. Hoe lager dat inkomen is, hoe meer heffingskorting die persoon namelijk krijgt. De juiste verdeling kan honderden euro's schelen.
Zorg- en reiskosten
Als je veel zorg krijgt, kun je daar, onder voorwaarden, soms ook een deel van aftrekken van de belasting. Hier zijn wel regels aan verbonden, aangeven gaat daarom vaak wat tijd kosten.
De belangrijkste voorwaarde is dat je geen kosten mag verrekenen die onder het eigen risico vielen. Er is ook een drempelbedrag ingesteld: kosten tot deze grens mag je ook niet aftrekken. Deze grens is inkomensafhankelijk.
Aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld dure medicijnen die niet, of maar deels, vergoed worden. Ook aanpassingen in je huis vanwege je gezondheid of reiskosten naar het ziekenhuis kunnen aftrekbaar zijn. Hier vind je een overzicht.
Over reizen gesproken: wie met het ov naar zijn of haar werk gaat, kan mogelijk ook een deel van de reiskosten als aftrekpost opvoeren, maar niet als je werkgever je volledige kosten vergoedt. Hier vind je meer informatie.
Alimentatie en goede doelen
Wat ook gebruikt kan worden om het bedrag waarover je belasting moet betalen te verkleinen, is de alimentatie die je betaalt aan je ex. Donaties aan goede doelen kunnen ook een aftekpost zijn. Daarbij geldt wel dat de donatie aan een instelling met zogenoemde ANBI-status moet zijn gedaan, en dat je meer dan 1 procent van je inkomen moet hebben gedoneerd.
En nog even dit: let op de deadline
Voor wie denkt: het zal mijn tijd wel duren, ik schuif die aangifte lekker voor me uit. Dat kan je duur komen te staan. Iedereen met een eigen huis moet aangifte doen. Net als ondernemers. Wie verzuimt, krijgt eerst nog een aanmaning, maar kan bij het negeren daarvan een verzuimboete van 469 euro krijgen. Voor recidivisten kan die boete zelfs oplopen tot 6.709 euro.
De verzuimboete is overigens een stuk hoger dan vorig jaar (385 euro), omdat de boetes 'elke vijf jaar geïndexeerd worden' aldus de woordvoerder van de Belastingdienst. Hoeveel van die boetes er vorig jaar werden uitgedeeld, is niet duidelijk, "omdat er nog geen aanslagen Inkomsten heffingen 2023 zijn opgelegd."