Noodfonds Energie al na één week gesloten: 210.000 aanvragen

Er kunnen geen aanvragen meer worden gedaan voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Na een week waren er al 210.000 aanvragen van mensen met relatief hoge gas- en elektriciteitskosten. Het fonds denkt dat daarmee al het beschikbare budget wordt benut.
Dat maakt het Noodfonds Energie vandaag bekend. Het fonds was in het leven geroepen om huishoudens te helpen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.
De Rijksoverheid heeft 56,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Noodfonds. Verder dragen energieleveranciers en netbeheerders nog bij, daarbij gaat het onder meer om uitvoeringskosten.
Om geld uit het Noodfonds te krijgen, moeten aanvragers aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze een bruto-inkomen hebben van maximaal 200 procent van het sociaal minimum en hun energierekening moet hoger zijn dan 8 tot 10 procent van hun bruto-inkomen. Het sociaal minimum betekent dat je bruto-inkomen per maand lager is dan 3400 euro (als alleenstaande) of 4740 euro (als je samenwoont).
100.000 huishoudens
Huishoudens die een aanvraag hebben gedaan, hebben volgens de woordvoerder van het Noodfonds niet de garantie dat ze ook daadwerkelijk geld ontvangen. Met geld dat in de pot zit kunnen naar verwachting zo'n 100.000 huishoudens worden geholpen, zegt hij.
'Niet meer geld'
Vorig jaar waren er zoveel aanvragen, dat het kabinet en energieleveranciers en netbeheerders besloten om in totaal 24 miljoen euro extra beschikbaar te stellen. Ook in 2023, toen het Tijdelijk Noodfonds Energie voor het eerst bestond, konden alle aanvragen die aan de voorwaarden voldeden, worden gehonoreerd.
Staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zegt dat het kabinet dit jaar niet meer geld ter beschikking zal stellen.
2-3 weken
In de komende weken worden alle aanvragen beoordeeld, aldus de woordvoerder van het Noodfonds. Vorig jaar waren daar volgens hem gemiddeld twee tot drie weken voor nodig. Hij en woordvoerder Frank Bartelds van het ministerie van SZW willen niet ingaan op de vraag wat er gebeurt als het geld dat in het Noodfonds zit niet genoeg is voor alle aanvragen.
De afgelopen twee jaar hebben in totaal ruim 160.000 huishoudens gebruikgemaakt van de regeling.
De woordvoerder van het Noodfonds wil wel kwijt, gezien de ervaringen van voorgaande twee jaren, dat de verwachting is dat met 210.000 aanvragen de limiet is bereikt. Het aantal aanvragen voor steun ging dit jaar snel. Pas een week geleden opende het fonds voor aanvragen. Vorig jaar sloot het Noodfonds binnen twee weken en in het eerste jaar duurde dat nog langer.
Grote drukte
Huishoudens die wel in aanmerking komen, maar nog geen aanvraag hebben gedaan, vallen in principe buiten de boot. "We begrijpen dat de sluiting teleurstellend is voor huishoudens die nog een aanvraag wilden indienen. De enorme toestroom van aanvragen in minder dan een week laat zien onder hoeveel financiële druk veel huishoudens momenteel staan en hoeveel behoefte er is aan ondersteuning", aldus de woordvoerder van het Noodfonds.
Het tijdelijke fonds was open sinds 22 april. Het Noodfonds waarschuwde al voor drukte en een mogelijke snelle uitputting van de steun. Voorafgaand aan de heropening hadden zich al 180.000 huishoudens via de website gemeld. Vorige week raakte een systeem van het UWV nog overbelast door de vele aanvragen van een inkomstenverklaring.
Onze groene energie is alweer 'op', zie je in deze video: