Kamerleden boos over salaris NOS-directeur: 'Onacceptabel' en 'ongehoord'

In de Tweede Kamer heerst irritatie en onbegrip over het salaris dat directeur Renate Eringa bij de NOS verdient. Gisteren onthulde RTL Z dat de omroeporganisatie haar vorig jaar ruim 28.800 euro per maand betaalde. "Dit is onacceptabel."
Volgens de NOS is er niets mis met die beloning, omdat Eringa valt onder de betalingsplafonds in de Wet Normering Topinkomens (WNT) die gelden voor interimmers. Begin juni vorig jaar trad Eringa aan als tijdelijk directeur voor een overbruggingsperiode, maar begin oktober kreeg zij een contract voor drie jaar.
Zelfstandig bestuurder
"Gezien haar achtergrond als zelfstandig bestuurder is ervoor gekozen deze functie als zelfstandige te blijven vervullen, wat binnen de bestaande regelgeving mogelijk is", schrijft de NOS in een interne verklaring die gisteren aan de medewerkers werd gestuurd. Waarom haar tarief daarbij niet is aangepast aan het nieuwe, langdurige contract, legt de NOS in de mail niet uit.
Kamerleden van kabinetspartijen NSC, VVD en BBB uiten in reacties tegenover RTL Nieuws en op sociale media hun ongenoegen over de beloning van de NOS-directeur. "Of zo’n constructie legaal is of niet: als je echt hart hebt voor de publieke omroep doe je zoiets niet", schrijft mediawoordvoerster Claire Martens van de VVD op X.
Onacceptabel
"Dit is voor NSC onacceptabel", zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven van NSC tegen RTL Nieuws. "We hebben verdere korting op de publieke omroep voorkomen om onafhankelijke journalistiek, nieuwsvoorziening en mooie programma's overeind te kunnen houden. Niet om de zakken van bestuurders te vullen."
Ook Martin Oostenbrink van de BBB legt een link met de aangekondigde bezuinigingen bij de publieke omroep. "Dat dit gebeurt is natuurlijk ongehoord, ongeacht of de WNT dit toelaat. Ik snap werkelijk niet dat met oog op de komende bezuinigingen en de reuring waarin het omroepbestel zit dit soort keuzes worden gemaakt ten behoeve van salaris."
Gezond verstand
Ook buiten de coalitie wordt het salaris van de NOS-directeur afgekeurd. "Ik vraag me af waarom men dacht dat dit een goed idee was", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. "Of het nou op papier mag of niet, gezond verstand had dit kunnen voorkomen. Dit geld is bedoeld voor journalistiek en dus niet bedoeld voor een truc om salarisregels te ontwijken."
Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat via zijn woordvoerder weten het 'heel belangrijk' te vinden dat alle omroepen zich houden aan de normen uit de WNT.
"Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de Wet Normering Topinkomens bij landelijke publieke media-instellingen en zal deze casus bekijken. Zij oordelen achteraf of de wettelijke norm correct is toegepast. Bij overschrijding van de WNT-norm moet het onverschuldigde bedrag worden terugbetaald."
Interimmers verdienen meer
Interimmers bij (semi-)publieke instellingen mogen onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) een jaar lang méér verdienen dan 'gewone' bestuurders.
Voor een instelling als de NOS gold vorig jaar voor de laatste categorie een beloningsplafond van 233.000 euro. Interimmers - formeel 'functionarissen zonder dienstverband' - mochten de eerste zes maanden 30.800 euro declareren, en de zes maanden daarop 23.400 euro. Hun maximale jaarbeloning komt daarmee op ruim 325.000 euro.
Vanaf de dertiende maand vallen ook interimmers echter onder het beloningsplafond voor gewone bestuurders.