Europa's zoenoffer aan Trump: 50 miljard aan gas en sojabonen

Hoe Europa moet reageren op de importheffingen die president Trump heeft opgelegd aan de EU? Méér goederen uit Amerika kopen, vindt de Eurocommissaris voor Handel, Maros Sefcovic. Hij noemt een bedrag van 50 miljard euro, maar dat is een stuk minder dan de bedragen die Trump voor zich ziet.
Sefcovic is de hoofdonderhandelaar die namens de EU een nieuwe handelsovereenkomst probeert te sluiten met de Amerikanen. Het Europese handelsblok heeft daarin een 'zekere vooruitgang' geboekt, zegt de Slowaak in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.
Hij stelt voor dat Europa voor 50 miljard euro extra aan Amerikaanse goederen importeert. Op die manier kan het 'probleem' in de onderlinge handelsrelatie 'heel snel' worden opgelost, denkt Sefcovic.
Het probleem waar Sefcovic naar verwijst, zijn de importheffingen die de regering-Trump heeft opgelegd aan alle EU-landen. Die bestonden aanvankelijk uit 20 procent extra belasting op alle Europese goederen per 2 april. Maar de heffingen werden een week later voor een periode van 90 dagen gehalveerd tot 10 procent.
Sefcovic eist in ruil voor de extra aankoop van Amerikaanse goederen wel dat de VS hun importheffingen schrappen. De heffingen waar Trump mee dreigt noemt hij 'astronomisch' en 'onrechtvaardig'.
De handelscommissaris laat ook doorschemeren aan welke goederen hij denkt: vloeibaar aardgas (LNG) en landbouwproducten 'zoals sojabonen of andere sectoren'.
Het door Sefcovic genoemde bedrag van 50 miljard euro staat volgens hem gelijk aan het handelstekort met Amerika. De EU is namelijk van mening dat in de handelsbalans tussen twee landen niet alleen goederen, maar ook diensten moeten worden meegerekend. De VS doen dat (nog) niet.
VS exporteert veel diensten
Amerika is de grootste exporteur van diensten ter wereld. Denk daarbij aan financiële diensten (zoals bankieren en beleggen) en internetdiensten (zoekmachines, cloud- en streamingdiensten, en sociale media). In enkel de dienstensector had de VS in 2023 een overschot van 104 miljard met de EU.
Een kanttekening daarbij is wel dat over de export van diensten moeilijker een heffing kan worden gerekend dan over goederen. Die gaan namelijk fysiek de grens over per schip of vliegtuig en worden ingeklaard door de douane.
Als alleen goederen worden meegerekend, heeft de EU een handelsoverschot van 198,2 miljard euro met de VS. In 2024 exporteerde alle EU-landen samen namelijk voor 531,6 miljard euro aan goederen naar het land. Andersom importeerde de EU voor 333,4 miljard euro uit de VS.
Door importtarieven worden producten uit het buitenland voor jou als consument duurder en neemt de handel af, leggen we uit in deze video:
Trump zelf sprak in februari van een Amerikaanse handelstekort met de EU van 'ruim 300 miljard dollar' en kort daarop '350 miljard dollar'. Bedragen die dus – hoe je ook rekent – feitelijk onjuist zijn.
De Amerikaanse president vindt desondanks dat de EU voor zeker 350 miljard dollar (zo'n 308 miljard euro) extra aan Amerikaanse energie moet inkopen, om onder de importheffingen vandaan te komen, zei hij vorige maand.
Nog meer LNG?
De EU importeert nu al bijna 60 procent van zijn LNG uit de VS, wat neerkomt op gemiddeld 13 tot 14 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas per maand. Dat aandeel lag op iets meer dan 20 procent, maar is de afgelopen jaren flink gegroeid.
Dat komt met name door de gascrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zegt energie-analist Jilles van den Beukel van de geopolitieke denktank HCSS. "Dat aandeel LNG uit de VS kan nog wel iets verder stijgen, maar het is eigenlijk al heel veel."