Trump en Starmer

VS en VK sluiten een 'doorbraakdeal', details nog niet bekend

Door RTL Z ··Aangepast:
© Jim Watson / AFP / ANP VS en VK sluiten een 'doorbraakdeal', details nog niet bekend
RTL

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zeggen een akkoord te hebben bereikt over de importheffingen. In een persconferentie in het Witte Huis sprak de Amerikaanse president Donald Trump van 'een doorbraak' met een 'fantastisch land'. Wat betreft de overeenkomst zijn lang niet alle details bekendgemaakt.

Wel werden er sectoren genoemd. Zo zouden de Britten hebben toegezegd dat het meer landbouwproducten uit de VS toelaat, waarbij expliciet het woord vlees werd genoemd. Daarnaast opent het VK de markt verder voor ethanol en machines uit de VS.

Aan de andere kant claimt de Britse premier Keir Starmer dat de deal een gunstige uitwerking heeft op de noodlijdende Britse staalindustrie. Zo worden de Amerikaanse importheffingen voor Brits staal en aluminium geschrapt. Voor andere landen geldt nog wel een heffing van 25 procent. 

Daarnaast mag het VK 100.000 auto's exporteren naar de VS tegen een heffing van tien procent. Eerst was die importheffing nog 25 procent. Ook Brits vlees zou nu weer gemakkelijker de grote plas over kunnen steken.  

'Victory day' 

Starmer organiseerde tijdens de persconferentie in het Witte Huis zelf ook een bijeenkomst voor de pers in zijn thuisland. Dit deed hij bij een autofabriek van Jaguar Land Rover in Groot-Brittannië. De automaker pauzeerde eerder de export naar de VS vanwege de importheffingen. 

De Britse premier belde nog wel even in bij de persbijeenkomst van Trump en consorten. Het regende over en weer superlatieven en complimenten, zonder dat concrete zaken werden besproken.

Trump komt met heffingen op buitenlandse films
Lees ook

Trump komt met heffingen op buitenlandse films

Starmer en Trump koppelden deze deal allebei aan 'Victory day', de dag waarop vandaag precies 80 jaar geleden nazi-Duitsland definitief capituleerde door onder meer de legers van de Amerikanen en de Britten.

'Eerste stap' 

"Het is een eerste stap", zegt VK-correspondent Anne Saenen na de presentatie van de deal. Zo handhaven de Amerikanen een algehele heffing van 10 procent op de meeste Britse producten. "Er zal de komende tijd verder onderhandeld worden." 

De correspondent zegt dat auto's een belangrijk exportproduct zijn van het Verenigd Koninkrijk en dat de deal in de auto-industrie met gejuich begroet zal worden.

De post die Donald Trump na de deal plaatste op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dit geldt volgens haar ook voor de staalindustrie. "Al gaat het in dit geval misschien om iets symbolisch, want daar hebben veel Britten een emotionele band mee." Er waren volgens Saenen aanvankelijk ook zorgen. De Britten willen volgens haar het liefst geen vlees van Amerikaanse standaarden. Volgens Starmer wordt er niet gemorreld aan Britse kwaliteitseisen.

Saenen onderkent het belang van het akkoord. "Het is de eerste deal met een westers land na de importheffingen. Dat de deal met het VK is, is niet verrassend. Trump was in zijn eerste termijn als president al nadrukkelijk bezig met een handelsakkoord met het VK", zegt Saenen vanuit Londen.

Meer deals op komst 

Trump zei eerder deze maand dat er nog veel andere handelsdeals met andere landen aan zitten te komen. 

De Amerikaanse president kondigde ruim een maand geleden op grote schaal heffingen aan voor nagenoeg alle landen in de wereld. Even daarna werden die in sommige gevallen afgezwakt. Zo gingen heffingen op bijna alle Europese producten tijdelijk terug van 20 naar 10 procent (voor staal en aluminium uit de EU geldt nog wel een tarief van 25 procent).

De EU reageerde door een deel van de 'tegenheffingen' in te trekken. 

De 'pauze' geldt voor 90 dagen en eindigt in juli. Ondertussen kan een deal tussen de VS en Brussel gesloten worden. Als dit niet gebeurt, dan heeft de EU een lijst klaarliggen met Amerikaanse producten waar een heffing voor gaat gelden. Hiervoor stapt de EU naar de wereldhandelsorganisatie WTO, werd eerder vandaag bekend.

China 

Waar Europa terughoudender opereert, handelt China wel stevig. Het land legde veel Amerikaanse producten een heffing van 125 procent op als tegenreactie op de 145 procent van Trump. Al zijn er ook hier openingen. Op dit moment overleggen delegaties van beide landen in Zwitserland. 

Trump zei vandaag open te staan voor gesprek met de Chinese president Xi Jinping. Al hangt dit volgens de Amerikaan wel af van de gesprekken in Zwitserland. 

Beurzen veren op 

De eerder aangekondigde heffingen zorgden wereldwijd voor onrust op de financiële markten. In aanloop naar de deal met het VK veerden de beurzen alweer op. 

Het VK sloot eerder deze week ook al een handelsdeal met India. 

Trump wil graag de beruchte gevangenis Alcatraz weer openen, zie je in de video 

Lees meer over
Donald TrumpHandelsoorlogVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

Bloemen gelegd bij vindplaats auto: 'Wat hebben de kinderen meegemaakt in de laatste uurtjes?'
Jeffrey en Emma

Bloemen gelegd bij vindplaats auto: 'Wat hebben de kinderen meegemaakt in de laatste uurtjes?'