Controle vergeten

Belastingdienst gaat fout in met wegenbelasting: provincies krijgen miljoenen te veel

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPBelastingdienst gaat fout in met wegenbelasting: provincies krijgen miljoenen te veel
RTL

De Belastingdienst heeft door een fout tientallen miljoenen euro's aan wegenbelasting te veel betaald aan de provincies. De fiscus gaat het geld nu verrekenen of terugvragen aan de provincies, maar onduidelijk is of die dat geld nog hebben.

Het ging mis met het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting in 2024 en 2025. Een deel van de motorrijtuigenbelasting die autobezitters aan de Belastingdienst betalen, gaat via de zogeheten 'opcenten' naar de provincie.

Provincies kunnen deze inkomsten vrij besteden. Het geld hoeft dus niet naar onderhoud van de wegen te gaan, maar kan ook aan andere zaken worden besteed.

Prognose

Via prognoses wordt bepaald hoeveel geld er naar de provincies gaat, legt een woordvoerder van de Belastingdienst uit aan RTL Z. "Tussen rijdend verkeer (realisatie) en prognose kan een verschil zitten. Daar corrigeren we normaliter regelmatig voor. In dit geval is het verschil twee jaar niet opgemerkt."

Er reden minder auto's rond, dus kregen de provincies te veel geld. Dat kwam pas aan het licht toen enkele provincies zich meldden bij de fiscus omdat ze veel meer motorrijtuigenbelasting ontvingen dan ze hadden begroot. 

Vrees voor hoge belasting elektrische auto's: 'Stuk duurder dan benzineauto'
Lees ook

Vrees voor hoge belasting elektrische auto's: 'Stuk duurder dan benzineauto'

Zo kreeg Zuid-Holland, de provincie in Nederland met de meeste geregistreerde voertuigen, afgelopen jaar 12 miljoen euro meer dan verwacht (bijna 404 miljoen in plaats van de begrote 391 miljoen).

De Belastingdienst is in gesprek met de provincies over de fout. Er zijn twee opties: het te veel ontvangen geld terugbetalen, of het later verrekenen door dan minder uit te keren. In beide gevallen kan de provincie in de problemen komen omdat het geld al is uitgegeven of omdat bij minder geld een tekort ontstaat.

"We vinden deze situatie erg vervelend en willen zo snel mogelijk tot een goede oplossing komen," aldus de fiscus tegen het ANP.

Correctie

Een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO) bevestigt dat de provincies 'op constructieve wijze praten om deze kwestie zo mogelijk op te lossen'. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen, die in haar provincie over de financiën gaat, verwacht later deze maand te horen hoe groot de 'correctie' wordt.

"We zagen afgelopen jaar een steeds gunstiger beeld ontstaan wat betreft onze inkomsten uit de wegenbelasting, het leek wel oneindig", zei Van Leeuwen bij een toelichting op de jaarcijfers. "Vlak voor het sluiten van het jaar kwam de Belastingdienst tot het inzicht dat ze een rekenfoutje hadden gemaakt. Dat moet beter, want als provincies willen we weten waar we aan toe zijn."

Voor autobezitters zijn er geen gevolgen.

We betalen in Nederland allerlei soorten belasting. Naast de wegenbelasting gaat het onder meer om waterschapsbelasting. In de video zie je waarom die stijgt.

Lees meer over
BelastingdienstBelastingAuto

Laatste video's van RTL Nieuws

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling
Onrijp

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling