Tennet waarschuwt: stroomvoorziening 'verslechtert' na 2030

Tot en met 2030 blijft de zogenoemde leveringszekerheid van elektriciteit goed op orde in Nederland, maar in de jaren daarna wordt het een ander verhaal. "Na dat jaar verslechtert het beeld aanzienlijk", waarschuwt netbeheerder Tennet. Kleinere stroomstoringen kunnen dan vaker voorkomen.
Tennet publiceert vandaag z'n jaarlijkse Monitor Leveringszekerheid. Daarin wordt duidelijk hoe het ervoor staat met die leveringszekerheid.
De belangrijkste oorzaken zijn een verdere afname van kolen- en gascentrales in zowel Nederland als landen om ons heen, en de tegelijkertijd verwachte sterke toename van de vraag naar elektriciteit.
In de tussentijd groeit het aantal duurzame energiebronnen gestaag door. Al is dat niet genoeg, verwacht de netbeheerder. "De groei van duurzame opwek, opslag en vraagrespons blijkt vooralsnog onvoldoende om dit volledig te compenseren."
Stroomstoring Spanje
Volgens de netbeheerder hoeven we hierbij niet te denken aan een stroomstoring zoals recent plaatsvond in Spanje, waar een heel land zonder elektriciteit kwam te zitten. Het gaat in het geval van Nederland om kortdurende momenten, waarbij een kleiner gebied geen elektriciteit krijgt.
De risico's daarop nemen toe. Tennet adviseert het kabinet daarom om nader onderzoek te laten doen naar mogelijke opties om 'een te snelle terugval van bestaand regelbaar vermogen te kunnen voorkomen.'
Mogelijke elektriciteitstekorten zullen in de winter plaatsvinden, verwacht Tennet, en dan voornamelijk in de avonden. De netbeheerder pleit ervoor om maatregelen te onderzoeken die de opslag van elektriciteit kunnen stimuleren. Want de zon schijnt niet altijd, en ook is er niet altijd voldoende wind.
Klimaatscenario’s
Voor zijn jaarlijkse rapport heeft Tennet voor het eerst gebruik gemaakt van de klimaatscenario's voor de toekomst. Dat wil zeggen dat niet meer alleen gekeken is naar het klimaat in de jaren die achter ons liggen.
Hierdoor is het mogelijk om beter rekening te houden met de invloed van veranderingen in het weer en klimaat op de leveringszekerheid. Het aantal koude jaren bijvoorbeeld wordt steeds minder, en dat heeft gevolgen voor de benodigde hoeveelheid energie.
Daarnaast zijn er veranderingen in de hoeveelheid zonnestraling en windpatronen. Allebei worden die steeds belangrijker voor de elektriciteitsvoorziening in Nederland.
Dit voorjaar stonden 20.000 bedrijven op de wachtlijst om aangesloten te worden op het stroomnet, zie je in deze video:
Opslag in batterijen
Tennet is dit jaar positiever over de opslag van elektriciteit in batterijen dan een jaar geleden. De kostprijs van batterijen neemt wereldwijd enorm af. Daardoor is er sneller een goeie businesscase voor.
De netbeheerder heeft recent veel aanvragen gekregen van grootschalige batterijparken. Zij kunnen elektriciteit opslaan op momenten dat er veel energie met zon of wind wordt opgewekt. Maar of al die aanvragen ook daadwerkelijk leiden tot meer opslag valt nog te bezien.
Tennet adviseert de overheid daarom om maatregelen te onderzoeken die kunnen leiden tot meer en langere opslag van elektriciteit. Bijvoorbeeld het financieel meer stimuleren van batterijen. Want zij kunnen een deel van de oplossing vormen voor die momenten dat er te weinig elektriciteit wordt opgewekt.