Veel vragen

Stroomstoring Spanje begon in Granada, oorzaak nog steeds onbekend

·Aangepast:
© REX by ShutterstockStroomstoring Spanje begon in Granada, oorzaak nog steeds onbekend
RTL

De enorme stroomstoring in Spanje en Portugal van twee weken geleden is ontstaan in een onderstation in de zuidelijke stad Granada, meldt de Spaanse minister van Energie Sara Aagesen. Maar al is de plek waar de storing ontstond nu duidelijk, de oorzaak is dat nog altijd niet.

De stroom viel in Granada 'abrupt' uit, vertelde de minister aan het parlement. Dat gebeurde dus in een onderstation, een onderdeel van het elektriciteitsnet waar verschillende spanningsniveaus met elkaar worden verbonden. Enkele seconden later volgden storingen in Sevilla en Badajoz, vlak bij de grens met Portugal. 

Binnen twintig seconden ging daardoor 2,2 gigawatt aan elektriciteit verloren, genoeg om ruim 2 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Dat leidde tot een reeks verstoringen in het landelijke stroomnetwerk en legde bijna het hele Iberische schiereiland plat.

Na stroomstoring wil Spanje antwoorden, maar er komen juist vragen bij
Lees ook

Na stroomstoring wil Spanje antwoorden, maar er komen juist vragen bij

De autoriteiten in Spanje hebben meerdere onderzoeken geopend naar de oorzaak van de uitval, maar volgens Aagesen kost het veel tijd om te achterhalen wat er gebeurd is. "We analyseren miljoenen gegevens", zei de minister, die aangaf te verwachten dat er geen voor de hand liggend antwoord is.

De onderzoekers hebben volgens Aagesen uitgesloten dat de stroomstoring veroorzaakt werd door een cyberaanval, te weinig netcapaciteit of een onbalans in vraag en aanbod. Ze ontkende ook suggesties vanuit de oppositie dat de regering waarschuwingen had genegeerd over een mogelijke massale stroomstoring. "Er was geen alarm en geen waarschuwing."

Veel onderzoek nodig

Eerder gaf Aagesen al aan dat het lang zou kunnen gaan duren voor er duidelijkheid was over de oorzaak. "Het onderzoek beperkt zich niet tot de vijf seconden waarin de energie nul bereikte", zei de minister. "Er wordt ook gekeken naar alles wat daaraan voorafging. Er zullen meer dan 750 miljoen data worden geanalyseerd en er zal naar iedere hypothese worden gekeken voor er een uitkomst is."

De stroomstoring zorgde niet alleen op de dag zelf, maar ook in de dagen erna voor flinke problemen. Dat vertelt correspondent Richard Hogenkamp in deze video:

Lees meer over
StroomstoringSpanje

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'