Belang van staat in ABN AMRO afgenomen tot minder dan een derde

De Nederlandse staat is nu voor minder dan een derde eigenaar van ABN AMRO. Beide partijen hebben bekendgemaakt dat het belang van de staat in de bank is teruggebracht.
Het ministerie van Financiën en NLFI (NL Financial Investments), het vehikel waarmee Nederland genationaliseerde bedrijven beheert, maakten in oktober al bekend dat het belang van de staat in de grootbank teruggebracht zou worden naar circa 30 procent. Dit heeft ook gevolgen voor de bank.
Gevolgen
ABN AMRO heeft namelijk bindende afspraken met de staat gemaakt toen de bank in 2015 weer stapsgewijs naar de beurs werd gebracht. Een van de voorwaarden was dat het ministerie van Financiën grote investeringen goed moest keuren, zolang de staat meer dan een derde van de aandelen in handen had. Dat is, als deze ronde van het verkoopproces is afgerond, niet meer het geval.
Ook kan ABN AMRO vanaf nu zelf bepalen of het nieuwe aandelen uit wil geven. Het Ministerie van Financiën houdt nog wel een paar bijzondere rechten. Zo moet het profiel voor de Raad van Commissarissen nog goedgekeurd worden door de staat en bij benoemingen van het bestuur van de bank houdt de overheid zijn adviesrecht.
Prijs aandelen onbekend
De bank werd tijdens in 2008, tijdens de de economische crisis, genationaliseerd. Er was meer dan 20 miljard euro gemoeid met de reddingsactie die de Nederlandse staat een meerderheidsbelang in de bank opleverde. Tegen welke koers de onlangs verkochte aandelen van de hand zijn gedaan, is niet bekendgemaakt.
Toenmalig minister van Financiën Sigrid Kaag liet in 2023 al weten dat een verlies op de miljardeninvestering van 2008 voor lief zou worden genomen.
In de video hieronder wordt uitgelegd waarom de staat niet gaat verdienen aan de bank: