We zijn de laatste jaren minder kwijt aan vaste lasten, ondanks hoge inflatie

Huishoudens zijn sinds 2017 per saldo een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan vaste lasten, zoals huur, hypotheek, energierekening en zorgverzekering. Daardoor kunnen we een groter deel vrij besteden, of sparen voor slechtere tijden.
Die conclusie trekt ABN Amro. De bank maakte een analyse van geanonimiseerde data van 340.000 bankrekeningen. Het gaat daarbij niet alleen om Nederlanders die werken, maar ook om gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden.
De conclusie van ABN Amro is een opvallende, omdat het economisch tij de laatste jaren niet mee zat en juist hoge energiekosten en stijgende prijzen veel in het nieuws waren.
Belangrijk op te weten: boodschappen worden overigens niet als vaste lasten gezien.
Inkomens stijgen harder
Sinds 2017 zijn de inkomens van Nederlanders harder gestegen dan vaste lasten, aldus ABN. Dat is ondanks het feit dat er in die tijd sprake was soms forse inflatie. Ook stegen de energielasten.
Doordat vaste lasten voor de meeste consumenten een minder groot deel van het inkomen opslokken, kunnen ze een groter deel van hun inkomen vrij besteden en kunnen ze geld opzij zetten om eventuele tegenvallers op te vangen. Bij die tegenvallers kun je denken aan een wasmachine die stuk gaat, of als je je baan verliest.
Een daling betekent een verbetering in bestaanszekerheid, aldus de economen van ABN Amro. "Onze bestaanszekerheid is sinds 2017 toegenomen", concluderen zij.
Steun overheid
In 2022, op het hoogtepunt van de energiecrisis, hielp de overheid huishoudens met de energiecompensatie. De invoering van het prijsplafond, een jaar later, beperkte de extreme stijgingen van de energielasten.
Verder hielp het aan de inkomenstenkant voor werkenden dat vorig jaar de cao-lonen harder stegen dan voor de coronapandemie.
41 procent naar vaste lasten
Volgens ABN Amro gaven consumenten die werken in 2024 gemiddeld 41 procent (was 45 procent in 2017) van hun inkomen uit aan vaste lasten. Gepensioneerden gaven gemiddeld 47 procent (53 procent in 2017) uit aan vaste lasten.
Uitkeringsgerechtigden hadden met 53 procent (58 procent in 2017) het hoogste vaste lastenpercentage. Zij hebben dus én een laag inkomen én ze zijn daarvan relatief het grootste deel kwijt aan vaste lasten.
Uitkeringen
Volgens het Nibud (Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is het zorgwekkend als huishoudens meer dan 60 procent van hun inkomen aan vaste lasten besteden.
Gemiddeld komen uitkeringsgerechtigden daar dus niet aan, maar volgens ABN Amro geeft 10 procent van de uitkeringsgerechtigden zelfs meer dan 71 procent van het inkomen uit aan vaste lasten. Zij houden per maand maar 515 euro over. Hun bestaanszekerheid staat volgens de bank nog steeds structureel onder druk.
Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Onlangs zochten we uit hoeveel spaargeld je eigenlijk nodig hebt. Dat leggen we je uit in de video hieronder.