Slecht voor economie

Nederlands beleid richt zich te veel op koopkracht en korte termijn, vindt IMF

Door ANP/RTL Z··Aangepast:
© ANPNederlands beleid richt zich te veel op koopkracht en korte termijn, vindt IMF
RTL

Het beleid van het kabinet is te veel gericht op de korte termijn, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er gaat veel geld naar koopkracht, met bijvoorbeeld energiesteun of lagere brandstofaccijnzen, maar het zou beter zijn voor de economie als er wordt geïnvesteerd in onderzoek, onderwijs en infrastructuur.

De economie staat er goed voor en is in staat om de huidige geopolitieke spanningen op te vangen, zegt de instantie in een analyse. Maar dat betekent niet dat Nederland achterover kan leunen, zegt hoofdonderzoeker Fabian Bornhorst van het IMF. De instantie stelde de groeiverwachting voor 2025 iets naar beneden bij, naar 1,1 procent. 

Bornhorst noemt het niveau van investeringen in Nederland laag, vergeleken met andere sterke economieën. Ook ziet hij dat het ondernemersvertrouwen wordt aangetast door belangrijke knelpunten, zoals de stikstofcrisis en het volle stroomnet.

Minstens 10.000 projecten getroffen door stikstofuitspraak Raad van State
Lees ook

Minstens 10.000 projecten getroffen door stikstofuitspraak Raad van State

"Die zaken worden steeds noodzakelijker om aan te pakken", zegt de onderzoeker. "Als dat niet gebeurt, kan de economie minder groeien en wordt Nederland minder weerbaar voor toekomstige geopolitieke schokken, terwijl we de afgelopen drie jaar hebben geleerd dat deze schokken er steeds vaker en steeds heftiger zullen zijn."

Ook de vergrijzing en klimaatverandering dreigen Nederland veel te gaan kosten. "Die veranderingen gaan het huidige systeem onder druk zetten. Dat maakt het nu al nodig om daar beleid op te richten", aldus Bornhorst.

Hoge inflatie

Volgens het IMF kan de hoge inflatie in Nederland volgend jaar weer in de buurt komen van de gewenste 2 procent. De relatief hoge prijsstijgingen in Nederland (4,1 procent in maart) zijn voor de organisatie daarom geen grote bron van zorg meer.

Voor dit jaar gaat het IMF uit van een inflatie van 3 procent, tegenover 3,3 procent vorig jaar. "De loongroei neemt naar verwachting wat af, als we kijken naar de meest recente cao-afspraken, ook vermindert de krapte op de arbeidsmarkt", aldus Bronthorst.

Kan gras van zo'n zes meter hoog helpen bij het stikstofprobleem? Mammoetgras wordt het genoemd, en het voorkomt stikstofuitstoot, zo zie je in deze video.

Lees meer over
IMFKoopkrachtInflatieEconomie

Laatste video's van RTL Nieuws

Verslaggever Sophie van der Meer: 'Mogelijk politiek gemotiveerde daad'
Twee doden

Verslaggever Sophie van der Meer: 'Mogelijk politiek gemotiveerde daad'