HEMA slijt meer spullen, maar ziet winst onder streep dalen

Warenhuisketen HEMA heeft vorig jaar een iets hogere omzet geboekt dan het jaar daarvoor. Het bedrijf wist naar eigen zeggen meer klanten te trekken, maar de nettowinst daalde ook.
De bruto-omzet steeg met 2 procent, tot 2,2 miljard euro, zo blijkt uit jaarcijfers van het bedrijf. In een persbericht schrijft HEMA bovendien dat de 'operationele winst, geschoond voor eenmalige effecten' vorig jaar met 5 procent steeg, tot 93 miljoen euro.
Hoe de nettowinst, die onderaan de streep overblijft na aftrek van alle kosten, zich ontwikkelde, meldt het bericht niet. Ook deelde HEMA nog geen volledige jaarrekening. "Die wordt in de loop van de dag bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd", aldus woordvoerster Claudia Metz.
Nettowinst daalt
HEMA laat desgevraagd weten dat het in 2024 een nettowinst van 56 miljoen euro boekte. Het voorgaande jaar bedroeg die nog 61,1 miljoen, dus er was sprake van een daling van 8,3 procent. "Dat komt onder meer, omdat er een aantal eenmalige baten uit het voorgaande jaar wegvielen, zoals de opbrengst van de verzekeringstak", verklaart de woordvoerster. "Wij kozen voor het noemen van de geschoonde operationele winst, omdat dat een beter beeld geeft van hoe het echt gaat."
Volgens de keten kwamen er in 2024 meer klanten naar de winkels en kochten die meer spullen. Maar er werd ook geïnvesteerd. Er ging 60 miljoen euro naar de vernieuwing van winkels en het assortiment.
HEMA kwam in 2020 na jarenlang gekwakkel in handen van investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd, de eigenaren van supermarktketen Jumbo. Onder de nieuwe eigenaren ging het mes in de internationale groeistrategie, en richtte het bedrijf zich vooral op zijn kernmarkten in de Benelux en Frankrijk.
Lastig jaar
Topvrouw Saskia Egas Reparaz zegt blij te zijn met de resultaten over 2024. "Het aantal klanten en het verkoopvolume zijn verder gestegen. En ook onze omzet, winst en klanttevredenheid zijn verder toegenomen. Een duidelijk teken dat onze strategie werkt", zegt zij in het persbericht. "Dat is bijzonder in een jaar waarin de markt opnieuw lastig was, met stijgende kosten en verstoringen in de toeleveringsketen."
In een interview met persbureau ANP zegt Egas Reparaz dat HEMA in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind januari, ook last heeft gehad van de faillissementsuitverkoop van Blokker. Aan de andere kant kon het warenhuis door het faillissement van de concurrent ook zeven voormalige Blokker-panden bemachtigen, en ombouwen tot een eigen vestiging.
Lipton, Picnic, Douglas, Action: veel bekende Nederlandse en internationale bedrijven zijn in handen van investeerders die buiten de effectenbeurs om bedrijven opkopen, zo zie je in deze video.