Essent mag tarieven variabel energiecontract wél aanpassen, zegt rechter

Energieleverancier Essent mag de prijzen van variabele energiecontracten tussentijds aanpassen. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald in een zaak tegen een klant die de aanpassingen oneerlijk vond. Opvallend genoeg gaat de rechter in tegen een eerder oordeel van het Hof, die vond dat prijswijzigingen in variabele contracten juist niet door de beugel konden.
In de voorwaarden had Essent staan dat de tarieven voor gas en elektriciteit twee keer per jaar, meestal op 1 januari en op 1 juli, worden gewijzigd.
Die wijzigingen hangen af van prijsontwikkelingen op de wereldmarkt, terwijl ook besluiten van de overheid de prijzen kunnen beïnvloeden. Essent kon de prijs van energie bij een variabel contract daarom gerechtvaardigd aanpassen, aldus de rechter.
'Variabel is variabel'
Het gaat hier om een variabel contract en het kenmerk van zo'n contract is dat de prijzen af en toe wijzigen, zegt de rechter. De prijzen hoeven bovendien niet altijd omhoog te gaan, soms kunnen de prijzen ook worden verlaagd, wat voor klanten juist voordelig is.
Klanten worden tijdig op de hoogte gesteld als de tarieven worden aangepast. Ook kunnen ze desgewenst naar een andere aanbieder overstappen, aldus de rechter, die toevoegt dat er voldoende andere energieleveranciers zijn.
Link met massaclaim tegen Vattenfall
Opmerkelijk is dat de rechtbank met de uitspraak ingaat tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam over dit zogeheten prijswijzigingsbeding. Het gerechtshof oordeelde in maart nog dat Vattenfall, een andere energieleverancier, onterecht tussentijdse wijzigingen doorvoerde in tarieven van variabele energiecontracten.
Vattenfall zei toen het niet eens te zijn met de uitspraak van het gerechtshof, 'omdat bij een variabel tarief het tarief tijdens de looptijd van de overeenkomst kan wijzigen'. De rechter gebruikt nu dus, in de zaak tegen Essent, soortelijke bewoordingen.
Naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof tegen Vattenfall zeiden verschillende organisaties een massaclaim voor te bereiden tegen energiebedrijven. Roelof de Nekker, die via claimer.nl een massaclaim voorbereidt, zegt nu 'niet ondersteboven' te zijn van de uitspraak van de rechter in de zaak van Essent.
Hij zegt meer waarde te hechten aan het oordeel van het gerechtshof, omdat dat een hogere rechter is.
'75.000 consumenten bij massaclaim'
Vattenfall ging overigens in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het gerechtshof. Die procedure loopt dus nog.
Uiteindelijk is het aan de Hoge Raad, aldus De Nekker. Volgens hem hebben al 75.000 consumenten zich aangemeld voor zijn massaclaim. Hij denkt dat de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen Essent niet van invloed zal zijn op de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak tegen Vattenfall.
De rechter in de zaak tegen Essent had beter kunnen wachten op de uitspraak van de Hoge Raad, aldus De Nekker. Deze uitspraak van de rechter geeft volgens hem alleen maar verwarring.