'VN schrapt 6900 banen, organisatie verkeert in financiële crisis'

Het bestuur van de Verenigde Naties moet noodgedwongen fors bezuinigen en werkt aan het schrappen van circa 6900 banen. De organisatie verkeert in financiële crisis, nu de gebruikelijke geldstroom vanuit VS is opgedroogd.
Dat blijkt uit interne memo die is uitgelekt en is ingezien door persbureau Reuters.
Het bestuur treft maatregelen voor een bezuiniging van 20 procent op het wereldwijde VN-budget. Dat zou, op basis van de huidige jaarbegroting van 3,72 miljard dollar, neerkomen op een bedrag van 744 miljoen dollar (zo'n 656 miljoen euro).
Speerpunt bij de bezuinigingen is het schrappen van zo'n 6900 banen. VN-chef Antonio Guterres liet diplomaten eerder deze maand al weten dat een ingrijpende reorganisatie onvermijdelijk is. Guterres sprak daarbij van 'ongemakkelijke en moeilijke beslissingen'.
Zo zullen sommige afdelingen worden samengevoegd, en moeten veel andere inkrimpen. Ook suggereerde de Portugese secretaris-generaal dat een deel van het personeel naar goedkopere steden kan worden verplaatst. Afdelingen moeten voor 13 juni met bezuinigingsplannen komen.
VS maakt geen geld meer over
Volgens Reuters verkeert de wereldwijde diplomatieke en politieke organisatie inmiddels in een financiële crisis. Een belangrijke oorzaak daarvan is het stopzetten van financiering vanuit de Verenigde Staten, dat normaal gesproken goed is voor ongeveer een kwart van het budget en sinds de oprichting van de organisatie in 1945 de grootste donor is.
Maar de Amerikanen bezuinigen onder de huidige president Trump fors op humanitaire organisaties. Daarbij is ook bijna 1,5 miljard dollar aan toegezegde donaties niet overgemaakt aan de VN. Het is nog maar de vraag of dat ooit nog gebeurt.
'Verspillende vredesmissies'
In de voorgestelde Amerikaanse overheidsbegroting voor komend jaar, die nog door het Congres moet worden goedgekeurd, wordt namelijk de financiering voor meerdere VN-programma's geschrapt of stevig verlaagd.
In het begrotingsvoorstel wordt gesproken van 'verspillende vredesmissies van de VN' en van VN-vredeshandhavers die 'worden beschuldigd van drugshandel op meerdere continenten, met name in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar vredeshandhavers goud, diamanten en drugs smokkelden'.
Eerder moest ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al fors bezuinigen vanwege het volledig stopzetten van financiering vanuit de VS. Het land stapt per 22 januari 2026 helemaal uit de WHO omdat die de coronapandemie verkeerd zou hebben aangepakt.
De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour brak eergisteren tijdens zijn toespraak tot de VN-Veiligheidsraad in New York: