Nadeel van 17 euro per maand

Wel servicekosten, geen voordeel: huurder de sjaak bij schrappen saldering zonnepanelen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© Archieffoto ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamWel servicekosten, geen voordeel: huurder de sjaak bij schrappen saldering zonnepanelen
RTL

Huurders met zonnepanelen zijn na het afschaffen van de salderingsregeling in de meeste gevallen slechter af dan huurders zonder zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting, corporatiekoepel Aedes en de Woonbond. Voor compensatie is geen geld, meldt verantwoordelijk minister Mona Keijzer (BBB) aan de Tweede Kamer.

Wie zonnepanelen bezit of huurt, mag stroom die op zonnige dagen wordt teruggeleverd, nu nog wegstrepen tegen het eigen verbruik op andere dagen. Deze regeling, die de staatskas jaarlijks honderden miljoenen aan gemiste belastingopbrengsten kost, verdwijnt per 2027. Voor veel huishoudens gaat de energierekening dan fors omhoog.

Hogere rekening

Op verzoek van de Kamer zijn de gevolgen specifiek voor huurders in kaart gebracht. Van de huurders van een sociale woning, heeft 22,5 procent zonnepanelen op het dak. En dit geldt voor 14,5 procent van de huurders in de private sector.

Zij betalen maandelijks extra servicekosten voor het gebruik van zonnepanelen waar zij straks veel minder profijt van hebben. Daardoor zijn zij uiteindelijk gemiddeld meer kwijt voor energie dan huurders zonder zonnepanelen.

Eerste Kamer steunt belastingplan, salderingsregeling definitief afgeschaft
Lees ook

Eerste Kamer steunt belastingplan, salderingsregeling definitief afgeschaft

En dat loopt voor huurders bij een corporatie aardig in de papieren, blijkt uit het onderzoek. Zonder salderingsregeling zijn zij al snel 17 euro meer per maand kwijt. Dat is op jaarbasis meer dan 200 euro. Het gaat vooral om huurders van eengezinswoningen die worden verwarmd met gas of stadsverwarming. 

Bewoners van een huurhuis met een warmtepomp hebben helemaal pech. Zij gaan ruim 30 euro per maand meer betalen. Deze groep is wel een stuk kleiner. 

Wel betalen, geen voordeel

Het afschaffen van de salderingsregeling is ook nadelig voor huurders die hun verhuurder een zogeheten energieprestatievergoeding (EPV) betalen. Dit is een extraatje in de huur voor een goed geïsoleerde woning, vaak ook uitgerust met zonnepanelen. Voor dit voordeel - lagere energiekosten - betalen huurders de EPV. 

Verhuurders zullen deze niet afschaffen want dan komen ze zelf in de financiële problemen. En dan is huurder dus het kind van de rekening. De tegenvaller kan oplopen tot wel 46 euro per maand. Het ministerie belooft nog wel te onderzoeken of de hoogte van het EPV wel redelijk is. 

Het enige wat huurders eraan kunnen doen is zo veel mogelijk energie verbruiken op het moment dat de zon schijnt en energie dus gratis is. Denk aan het doen van de was, stofzuigen of de vaatwasser laten draaien. Maar zelfs dan is de huurder financieel de pineut, staat in het onderzoek.

Geen hulp mogelijk

Van de overheid hoeven huurders ook niet te veel te verwachten. Er is weliswaar is een knop waaraan de overheid zou kunnen draaien om het leed vanaf 2027 te verzachten. Dat zou kunnen door de verplichte terugleververgoeding te verhogen. Deze vergoeding moeten energiebedrijven betalen aan de eigenaren van zonnepanelen voor de opgewekte stroom.

Deze vergoeding is nu 0,08 cent per kilowattuur. Om het nadeel te compenseren, zou deze omhoog moeten tot zo'n 21 cent per kilowattuur. Dit is alleen waarschijnlijk verboden vanwege Europese regels.

Het afschaffen van de salderingsregeling treft vanzelfsprekend ook huiseigenaren met zonnepanelen. Zij voelen zich belazerd, vertellen ze in de video hieronder.

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag