Musk haalt uit naar wetsvoorstel Trump: 'Misselijkmakende gruweldaad'

De vriendschap tussen Donald Trump en Elon Musk lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Op zijn eigen socialmediaplatform X haalde de rijkste man van de wereld snoeihard uit naar een plan van de machtigste man ter wereld.
Het draait allemaal om een wetsvoorstel van president Trump om zijn binnenlandse politieke agenda uit te voeren. Daarover is veel discussie binnen de Republikeinse partij. Voornaamste kritiekpunt is de manier waarop alle maatregelen betaald zullen worden: met het laten oplopen van de staatsschuld.
Torenhoge staatsschuld
Dat baart sommige Republikeinen in de Senaat grote zorgen, omdat de staatsschuld al torenhoog is. Dat is ook goed te zien in de grafiek hieronder.

Elon Musk deelt de vrees van de senatoren, schrijft de New York Times. Letterlijk, in een serie berichten op X. Hij voegt er zelf aan toe dat hij het een 'misselijkmakende gruweldaad' vindt. En kapittelt parlementariërs die voor het voorstel hebben gestemd: "Jullie weten wat je verkeerd hebt gedaan."
Varkensvlees
"Ik kan het gewoon niet uitstaan", aldus Musk. Hij noemt het plan een 'groteske, buitensporige met varkensvlees gevulde' wet. Varkensvlees verwijst naar een gewoonte uit de slavernijtijd. Slavenhouders gaven hun tot slaaf gemaakten een vat vol gezouten varkensvlees. Later is dit synoniem geworden voor de methode om, via het toewijzen van subsidies, politieke steun te verwerven in een bepaald kiesdistrict.
De publiekelijk gespuide kritiek laat de steeds wijder wordende breuk tussen Trump en Musk zien, aldus de krant. Mede dankzij de financiële en publicitaire hulp van Musk, wist Trump voor de tweede keer de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen.
Vriend en adviseur
Vervolgens mocht Musk met het zogeheten Department of Government Efficiency (DOGE) proberen de overheidsbestedingen terug te snoeien. Die betrokkenheid stopte vorige week, waarbij Trump nog wel de hoop uitsprak dat Musk een 'vriend en adviseur' zou blijven.
Maar verlost van de officiële band met het Witte Huis, lijkt Musk nu toch weer zijn eigen lijn te kiezen. Hij zou zich 'genaaid' voelen, aldus bronnen van het gezaghebbende medium Axios.
Musk kreeg zijn zin niet
In het wetsvoorstel is namelijk een belastingvoordeel geschrapt dat kopers van een elektrische auto kregen, en waar Musks Tesla dus van profiteerde. Daarnaast had Musk best langer bij DOGE willen blijven, maar was dat niet mogelijk volgens ambtenaren en moest hij daarom zijn baan bij de overheid opgeven.
Ruzie met Trump of niet, Musk is vermoedelijk nog niet klaar met de Amerikaanse politiek. In april deelde hij nog miljoenen uit aan Amerikaanse kiezers om verkiezingen van rechters te beïnvloeden, zo is te zien in de video hieronder.