Boodschappen duurder: voedselprijzen stijgen al maanden meer dan 3 procent

Voor je dagelijkse boodschappen in de supermarkt of op de markt was je in mei 3,7 procent meer kwijt dan een jaar eerder. De inflatie van voedingsmiddelen is daarmee hoger dan de totale inflatie van 3,3 procent. Ook in april en maart stegen de prijzen van boodschappen al aanzienlijk ten opzichte van 2024.
Dat blijkt uit de tweede raming van de inflatiecijfers van het CBS. Vorige week werd al de totale inflatie bekend: deze nam toe met 3,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Maar toen was alleen de inflatie van voedingsmiddelen inclusief drank en tabak gepubliceerd. Die prijsstijging van 7 procent wordt flink vertekend door de accijnsstijging van tabak.
Nu blijkt dat de prijzen van alleen voedingsmiddelen sterker stijgen dan de totale inflatie. De prijsstijging van 3,7 procent bij voedingsmiddelen is ook iets hoger dan de 3,6 procent van april, die weer nipt hoger was dan de 3,5 procent van maart.
Inflatie blijft hoog
De inflatie bij voedingsmiddelen blijft dus hoog en stijgt zelfs, terwijl het totale inflatiecijfer daalt. Afgezien van afgelopen februari stegen voedingsmiddelen sinds december 2023 niet zoveel in prijs. Het was de vijfde maand op rij dat voedingsmiddelen meer dan 3 procent duurder werden.
Tabak was in mei, door de accijnsverhoging per juli vorig jaar, 31,2 procent duurder dan een jaar eerder. Alcoholvrije dranken waren 9,3 procent duurder en alcoholhoudende dranken 1,1 procent.
Huisvesting
De kosten voor huisvesting, water en energie waren in mei precies 5 procent hoger dan een jaar eerder. Deze prijsstijging leverde de grootste bijdrage (37 procent) aan de totale inflatie.
Daarna volgden alcohol en tabak (bijna 17 procent) en voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken (bijna 15 procent).
Benzine goedkoper
Niet alles werd overigens duurder in mei. Zo daalde de prijs van benzine met 7,7 procent. Baby- en kinderkleding werd 1,4 procent goedkoper.
Verder werd herenkleding slechts 0,6 procent duurder en dameskleding 0,7 procent.
Vorige week werd al bekend dat bungalowparken en vliegreizen in mei goedkoper waren dan een jaar eerder, maar dat kwam doordat in april hier juist sprake was van een extra grote stijging.
Rokers en woninghuurders hebben het meeste last van inflatie, blijkt uit deze video van twee maanden geleden: