Post- en pakketmonitor

Meer klachten over postbezorging die steeds onbetrouwbaarder wordt

·Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht Meer klachten over postbezorging die steeds onbetrouwbaarder wordt
RTL

Het aantal klachten over de postbezorging is flink toegenomen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarbij constateert de marktwaakhond dat post daadwerkelijk steeds vaker niet op tijd wordt geleverd door PostNL.

"Brieven en kaarten kwamen minder vaak op tijd aan dan in de voorgaande jaren", schrijft de ACM. Er werd daarom opnieuw niet voldaan aan de wettelijke norm die stelt dat minimaal 95 procent van de post de volgende dag bezorgd moet zijn. Vorig jaar is het percentage op tijd geleverde post namelijk gedaald naar 86 procent. In 2023 ging het nog om 89 procent van de post. 

Over het aantal klachten zegt de ACM niets. Wel over de aard ervan. Het gaat om post die 'veel te laat of helemaal niet' aankomt. 

Universele Postdienst 

Deze bovenstaande punctualiteitscijfers gaan expliciet over PostNL, omdat dit bedrijf door de overheid op basis van de Postwet is onderworpen aan bepaalde regels bij het bezorgen van post. Het gaat om bijvoorbeeld de betrouwbaarheid en de kosten van postbezorging. PostNL heeft van de overheid de opdracht gekregen om deze zogenoemde Universele Postdienst (UPD) uit te voeren.

"Onder de UPD vallen de losse stuks post, ook wel enkelstukspost genoemd. Dit zijn veelal de brieven, kaarten en pakketjes die consumenten en kleine bedrijven zonder zakelijk contract met PostNL elkaar sturen. Onder de UPD valt dus geen post van grote zakelijke partijen, zoals overheden, banken en de meeste webwinkels", verduidelijkt een woordvoerder van de ACM. 

PostNL: 68 miljoen nodig om postbezorging in stand te houden
Lees ook

PostNL: 68 miljoen nodig om postbezorging in stand te houden

Ongeveer 15 procent van alle nationale en internationale post die verzonden wordt, valt onder de UPD.

PostNL en andere postbedrijven zien dat er steeds minder op de post gedaan wordt. "Zowel de zakelijke post als de consumentenpost namen af, waarbij de daling het sterkst was bij consumentenpost", schrijft de ACM na het uitkomen van de jaarlijkse Post-en pakketmonitor, waarin gegevens over de post- en pakketbezorging gebundeld zijn. 

Pakketten 

Waar de inkomsten uit post terugliepen, steeg de omzet uit pakketten ten opzichte van 2023. Dit geldt dus opnieuw niet alleen voor PostNL, maar ook voor andere bedrijven. Het wordt door de ACM wel opvallend genoemd dat het volume van de internationale pakketten een stuk harder stijgt (12 procent) dan de omzet (5,7 procent). 

"Dit betekent dat de gemiddelde opbrengst per pakket daalt. Deze ontwikkeling kan deels worden verklaard door de toenemende populariteit van webwinkels uit Azië, die vaker goedkopere pakketten versturen", aldus de ACM. 

Aangezien de (zakelijke) pakketbezorging niet valt onder de eerdergenoemde Universele Postdienst, houdt de ACM geen cijfers bij over de punctualiteit van het aantal bezorgde pakketjes door bedrijven. 

PostNL al langer in de problemen

PostNL zit al langer in de (financiële) hoek waar de klappen vallen. Volgens het postbedrijf is er dit jaar en volgend jaar in totaal 68 miljoen euro nodig om de dienstverlening op de huidige voet door te zetten.

Ook zou het bedrijf graag zien dat het met het op op de UPD wettelijk langer de tijd krijgt om post te bezorgen. Nu moet een brief of ansichtkaart binnen 24 uur bezorgd worden, PostNL wil er twee en later misschien wel drie dagen over kunnen doen.

Het is in sommige periodes van het jaar erg druk bij PostNL: 

Lees meer over
PostNLAutoriteit Consument en MarktPost

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag